Syrop glukozowo-fruktozowy to płynnyskładnik słodzący stosowany w
produkcji żywności i napojów. Składa
się on z różnych cukrów, głównie glukozy i fruktozy, połączonych ze sobą w
różnych proporcjach, a zawartość fruktozy może wynosić od 5 do 50%. Jeśli
zawartość fruktozy przekracza 50%, produkt taki określa się jako syrop
fruktozowo-glukozowy.
Syropy glukozowo-fruktozowe i syropy fruktozowo-glukozowe
produkuje się zazwyczaj ze skrobi pszennej lub kukurydzianej,wytwarzając najpierw syrop glukozowy, a
następnie poprzez proces zwany „hydrolizą” uwalniając cząsteczki glukozy.Pod wpływem enzymów, niektóre z tych
cząsteczek glukozy zmienia się następnie we fruktozę w procesie zwanym
“izomeryzacją”.
Ze względu na ten proces “izomeryzacji”, syropyglukozowo-fruktozowe z zawartością fruktozy
przekraczającą 10% są nazywane w Europie izoglukozą.