HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE Surowce słodzące Syrop glukozowo-fruktozowy
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny składnik słodzący stosowany w produkcji żywności i napojów. Składa się on z różnych cukrów, głównie glukozy i fruktozy, połączonych ze sobą w różnych proporcjach, a zawartość fruktozy może wynosić od 5 do 50%. Jeśli zawartość fruktozy przekracza 50%, produkt taki określa się jako syrop fruktozowo-glukozowy.

Syropy glukozowo-fruktozowe i syropy fruktozowo-glukozowe produkuje się zazwyczaj ze skrobi pszennej lub kukurydzianej,  wytwarzając najpierw syrop glukozowy, a następnie poprzez proces zwany „hydrolizą” uwalniając cząsteczki glukozy.  Pod wpływem enzymów, niektóre z tych cząsteczek glukozy zmienia się następnie we fruktozę w procesie zwanym “izomeryzacją”.

Ze względu na ten proces “izomeryzacji”, syropy  glukozowo-fruktozowe z zawartością fruktozy przekraczającą 10% są nazywane w Europie izoglukozą.


Dowiedz się więcej:
Zastosowania syropów glukozowo-fruktozowych
Właściwości odżywcze syropów glukozowo-fruktozowych
Fakty i mity o syropach glukozowo-fruktozowych

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij