HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEÑSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE S£ODZ¡CE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE Surowce s³odz±ce
SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE
 
Surowce s³odz±ce

Cukry s± naturalnie wystêpuj±cymi w przyrodzie sk³adnikami pokarmowymi, które nadaj± pokarmom s³odki smak. Najpopularniejszym cukrem jest sacharoza (nazywana równie¿ cukrem sto³owym), która jest krystaliczn± substancj±, otrzymywan± g³ównie z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej.
Sacharoza jest stosowana w wielu produktach spo¿ywczych, napojach i produktach leczniczych w celu poprawy ich smaku.

Oprócz sacharozy, w ¿ywno¶ci stosowanych jest wiele ró¿nych innych cukrów, w tym:
glukoza i fruktoza – wystêpuj±ce w owocach i warzywach;
laktoza - cukier naturalnie obecny w mleku ssaków (przyk³adowo zawarto¶æ laktozy w mleku krowim wynosi 4,5%);
maltoza – wystêpuj±ca w s³odowych napojach i w piwie.

W przemy¶le spo¿ywczym u¿ywany jest równie¿ syrop glukozowo-fruktozowy, który stanowi wodny roztwór glukozy i fruktozy. Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest z pszenicy oraz z kukurydzy. W przeciwieñstwie do wcze¶niej wymienionych substancji, syrop glukozowo-fruktozowy ma p³ynn± postaæ i mo¿na go stosowaæ bez konieczno¶ci uprzedniego rozpuszczania, co u³atwia jego dozowanie.

Wszystkie rodzaje cukru maj± tê sam± warto¶æ energetyczn± wynosz±c± 4 kcal/g.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleæ stronê Drukuj Mapa Serwisu Na górê
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis PFP¯ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodê na ich zapis lub wykorzystanie.
Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ w Polityce prywatno¶ci.
Akceptujê politykê prywatno¶ci i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij