Unia Europejska
W grudniu 2008 r. został opublikowany pakiet rozporządzeń Parlamentu
Europejskiego i Rady (1331/2008, 1332/2008, 1333/2008, 1334/2008)
dotyczących stosowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów.
Rozporządzenia te zastąpiły wcześniejsze dyrektywy
oraz przepisy krajowe. Poprzednio zharmonizowane zasady autoryzacji i warunki użycia substancji dodatkowych do żywności na wspólnym rynku europejskim regulowały dyrektywy.
Przyjęta w 1989 r. Ramowa Dyrektywa Rady z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi ustanawiała kryteria ogólne
Dodatkowo funkcjonowały trzy szczegółowe dyrektywy: - Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych - Dyrektywa 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych - Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady nr 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (z późn. zmianami).
Trzy w/w uchylone już dyrektywy ustanawiały listy substancji dodatkowych dopuszczonych do użytku, produkty spożywcze, w których substancje dodatkowe mogły być stosowane oraz maksymalne dopuszczalne dawki, tam gdzie konieczne było ich wyznaczenie.
|