HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY KONTROLA
AROMATY
KONTROLA

Kontrolę wewnętrzną przeprowadza się dwustopniowo.

 

-       Stopień 1 dotyczy "opisu handlowego" środków aromatyzujących zgodnie z art. 15.1(a) i 16 Rozporządzenia. Odpowiedzialność za "opis handlowy" spoczywa na dostawcy środków aromatyzujących (aromatów). Dalsze wskazówki dotyczące stopnia 1 i na temat tego, jak należy rozumieć elementy subiektywne np. "łatwo rozpoznawalne", zawarte są w Wytycznych europejskiej organizacji EFFA dotyczących Rozporządzenia WE w sprawie środków aromatyzujących.

 

-       Stopień 2 dotyczy "oznaczenia środków aromatyzujących w wykazie składników" zgodnie z art. 29. Za oznaczenie na końcowym produkcie spożywczym jest odpowiedzialny wytwórca tego produktu.

 

Kontrolę powinno się przeprowadzać w formie matrycy, w zależności od produktu/ rozpuszczalności poszczególnych środków aromatyzujących.

 

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij