Załącznik III - Obecność niektórych substancji
(*) Najwyższe dopuszczalne poziomy substancji nie mają zastosowania w przypadkach, gdy wieloskładnikowy środek spożywczy nie zawiera dodanych środków aromatyzujących, a jedynymi dodanymi składnikami żywności posiadającymi właściwości aromatyzujące są świeże, suszone lub mrożone zioła i przyprawy. Po konsultacji z państwami członkowskimi i urzędem, w oparciu o dane udostępnione przez państwa członkowskie, najnowsze doniesienia naukowe oraz uwzględniając użycie ziół i przypraw oraz naturalnych preparatów aromatycznych, Komisja, stosownie do przypadku, proponuje poprawki do tego odstępstwa. |
Przewidziano wyjątek dla trzech substancji:
· Estragol
· Metyloeugenol
· Safrol
Dla powyższych substancji maksymalne poziomy nie dotyczą wieloskładnikowych środków spożywczych w zakresie niniejszego rozporządzenia:
· które nie zawierają żadnych dodanych środków aromatyzujących. Uwaga: Ta sprawa została wyjaśniona przez Komisję i państwa członkowskie jako odwołanie tylko do tych środków aromatyzujących/aromatów, które zawierają powyzszy składnik czynny. Możliwe jest stosowanie środków aromatyzujących/aromatów, o ile nie zwiększają one poziomu tych substancji.
ORAZ
· które zawierają składniki żywności o właściwościach aromatyzujących, którymi są jedynie świeże, suszone lub mrożone zioła i przyprawy.
|