HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY ZAKRES I DEFINICJE Zakres - art. 2 rozporządzenia 1334/2008
AROMATY
Zakres - art. 2 rozporządzenia 1334/2008

Rozporządzenie dotyczy:

a) Środków aromatyzujących stosowanych lub przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych lub na środkach spożywczych, oraz materiałów źródłowych środków aromatyzujących;

b) Składników żywności o właściwościach aromatyzujących, oraz materiałów źródłowych takich składników;

c) Środków spożywczych zawierających środki aromatyzujące i/lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących.

 

Rozporządzenie nie ma zastosowania do:

a) Substancji o smaku wyłącznie słodkim, kwaśnym, słonym, np. cukru, soli czy kwasu cytrynowego;

b) Surowych środków spożywczych;

c) Jednoskładnikowych środków spożywczych i mieszanek takich (choć nie wyłącznie), jak świeże, suszone lub mrożone przyprawy i/lub zioła, mieszanek herbat lub mieszanek naparów jako takich, pod warunkiem, że nie zostały one użyte jako składniki żywności.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij