HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY OZNAKOWANIE ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW AROMATYZOWANEJ ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW Dodatkowe przykłady znakowania
AROMATY
Dodatkowe przykłady znakowania

Przy wszystkich przykładach podanych w tym rozdziale należy uwzględniać następującą kwestię:
Uwaga 1:
Choć nie stwierdza się tego wprost, rozumie się, że zapach X musi być łatwo rozpoznawalny w samym środku aromatyzującym/aromacie. Decyzję o tym, czy prawidłowy opis handlowy - "naturalny aromat X" może być również umieszczony w wykazie składników na etykiecie wieloskładnikowego środka spożywczego, podejmuje producent żywności.

Kompozycja składnika aromatyzującego
(zawierającego tylko naturalne substancje aromatyczne i/lub preparat aromatyzujący)

Możliwe oznaczenia środka aromatyzującego

o                     95% z pomarańczy i grejpfrutów

o                      5% inne źródła

-   “Naturalny aromat pomarańczowo - grejpfrutowy”

-   “Naturalny aromat owoców cytrusowych”

Pomarańcze i grejpfruty są owocami cytrusowymi = kategoria żywności.

-  “Naturalny aromat owoców cytrusowych (pomarańcza i grejpfrut)”

Można podać dodatkowe informacje wymieniając użyte owoce cytrusowe.

       - “Naturalne aromaty” - pod warunkiem, że nie jest rozpoznawalny smak/zapach materiałów źródłowych

-  “Naturalne substancje aromatyczne” - pod warunkiem, że środek aromatyzujący składa się wyłącznie z naturalnych substancji aromatycznych

-  “Aromat pomarańczowy i grejpfrutowy”

-  “Aromat/y”

o                87% Truskawka

o                10% Malina

o                 3 % Pączki czerwonej porzeczki (bez wpływu na ogólny aromat)

-  “Naturalny aromat truskawkowo - malinowy”

87%+ 10% = 97% - “Naturalny aromat truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami” - pod warunkiem, że rozpoznawalna jest tylko truskawka.

-  “Naturalny aromat malinowy z innymi naturalnymi aromatami” - pod warunkiem, że rozpoznawalna jest tylko malina.

-  “Naturalny aromat” - jeśli żadne ze źródeł nie jest rozpoznawalne.

-  “Naturalny aromat owocowy”

-  “Aromat truskawkowo - malinowy”

-  “Aromat/y”

o                          aromat o smaku mięsa uzyskany w 100% z drożdży

X    “Naturalny aromat drożdży”: NIE

X    “Naturalny aromat mięsa”: NIE - to stwierdzenie wprowadza w błąd.

-  “Naturalny aromat”

-   “Aromat mięsa”

-  “Aromat”

 
Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij