Art. 6 ust. 2 - 2. Bez uszczerbku dla rozporządzenia (WE) nr 110/2008 najwyższy dopuszczalny poziom zawartości niektórych substancji naturalnie występujących w środkach aromatyzujących lub w składnikach żywności o właściwościach aromatyzujących nie może zostać przekroczony w wieloskładnikowych środkach spożywczych wymienionych w załączniku III część B w wyniku użycia w i na środkach spożywczych środków aromatyzujących lub składników żywności o właściwościach aromatyzujących. Najwyższy dopuszczalny poziom substancji wymienionych w załączniku III ma zastosowanie do środków spożywczych w formie, w której są wprowadzane do obrotu, chyba że określono inaczej.
W drodze odstępstwa od tej zasady w przypadku środków spożywczych suszonych lub zagęszczonych, których konsystencję należy zmienić przez dodanie do nich wody, najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do środków spożywczych o konsystencji zmienionej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, przy czym uwzględnia się minimalny współczynnik rozcieńczenia. |
Aneks III Część B ustala maksymalne dopuszczalne poziomy dla określonych substancji występujących naturalnie w środkach aromatyzujących lub w składnikach żywności o właściwościach aromatyzujących, których nie wolno przekroczyć w określonych gotowych środkach spożywczych, zawierających te środki aromatyzujące i/lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących. Kategorie żywności nie odpowiadają kategoriom ustalonym w Rozporządzeniu o dodatkach do żywności, tzn. "napoje bezalkoholowe" nie obejmują naparów ziołowych i owocowych ani herbaty.
Limity mają zastosowanie:
· Według substancji;
· Dla pewnych wymienionych wieloskładnikowych środków spożywczych w formie oferowanej w sprzedaży, chyba że zaznaczono inaczej - obecność tych substancji nie jest limitowana dla ogółu żywności, lecz dla wymienionych środków spożywczych, które uznaje się za "posiadające najważniejsze znaczenie" w diecie jako potencjalne źródło spożycia tych substancji;
· Dla żywności, w której zastosowano środki aromatyzujące i/lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących è stosowanie środków aromatyzujących lub składników żywności o właściwościach aromatyzujących w środkach spożywczych posiadających "najważniejsze znaczenie" nie może prowadzić do przekroczenia limitów ustalonych w tym samym Aneksie.
Przykład: obecność kumaryny nie może być wyższa niż:
- 50mg/kg - w tradycyjnych lub sezonowych wyrobach piekarniczych, na których etykiecie wymieniony jest cynamon;
- 20mg/kg - w płatkach śniadaniowych, w tym muesli;
- 15mg/kg - w pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich z wyjątkiem tradycyjnych lub sezonowych wyrobów piekarniczych, na których etykiecie wymieniony jest cynamon;
- 5mg/kg - w deserach.
· Dla innych niż wymienione w Załączniku III Części B środków spożywczych nie ustalono limitów jako takich, natomiast mają zastosowanie przepisy ogólnego prawa o żywności.
|