Kluczowe zmiany w przepisach dla opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do żywnościRozporządzenie (UE) nr 2025/351 stanowi kluczową zmianę w wymogach prawnych dla tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ustanawiając nowe wymogi, które mają na celu poprawę jakości oraz bezpieczeństwa opakowań żywności oraz zrównoważony rozwój.Chociaż wdrożenie przepisu będzie stanowić wyzwanie dla branży
spożywczej, korzyści w zakresie zdrowia publicznego i ochrony środowiska będą
znaczące. Przepis ten stanowi krok w kierunku bezpieczniejszego i bardziej
zrównoważonego rynku europejskiego, na którym materiały z tworzyw sztucznych
będą zarządzane w sposób odpowiedzialny i skuteczny, a współpraca między
producentami, organami regulacyjnymi i konsumentami będzie kluczem do przejścia
w kierunku bezpieczniejszego i bardziej odpowiedzialnego korzystania z tworzyw
sztucznych, w tym pochodzących z recyklingu.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Marzena Pawlicka-Cegiełko, główny
specjalista w Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością
Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego PZH -
Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie.
W
artykule:
- wymogi dotyczące czystości substancji
- substancje biobójcze
- tworzywa sztuczne z recyklingu
- nowe wymogi dotyczące etykietowania wyrobów wielokrotnego użytku
Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2025 >>
pełna lista aktualności
|