pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

28072022 Konferencja Produkcja żywności
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2022


Food-Lex nr 2/2022 - aktualnie najważniejsze zagadnienia prawa żywnościowego i ogólnogospodarczego oraz wyzwań środowiskowych dla przedsiębiorstw branży spożywczej

Zapraszamy do lektury najnowszego wydania 'Food-Lex", pierwszego w Polsce kwartalnika o prawie żywnościowym!

29.06.2022


Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Papierowe osłonki z przyprawami do pieczenia jako produkty złożone

Obecne na rynku osłonki z przyprawami typu papirus pokryte kompozycją ziół, przypraw, warzyw i innych składników, przeznaczone do smażenia mięsa, są wykonane ze specjalnego rodzaju papieru do kontaktu z żywnością - pergaminu.

19.04.2022


Nowe regulacje prawne w zakresie ochrony konsumentów. Podwójna jakość produktów

W najbliższym czasie po raz kolejny ulegną zmianie krajowe regulacje dotyczące ochrony konsumentów, co jest związane z implementacją dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161 w odniesieniu do lepszego egzekwowania i unowocześnienia unijnych przepisów dotyczących ochrony konsumenta zwanej również dyrektywą Omnibus....

08.04.2022


Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego? Wyznaczanie trwałości produktów RTE na podstawie badań obciążeniowych z szacowaniem potencjału wzrostu

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych określiło termin „okres przydatności do spożycia” dla kryteriów mikrobiologicznych oraz w załączniku II przypisało rzeczywistą „wartość prawną” testom obciążeniowym....

05.04.2022


więcej aktualności

Wiadomości

Decyzja GIJHARS i GIS ws. elastycznego znakowania artykułów spożywczych w związku z brakiem surowców z Ukrainy, ograniczy straty żywności i zabezpieczy ciągłość dostaw żywności

Opublikowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczej we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną decyzja ws. umożliwienia elastycznego znakowania artykułów spożywczych w związku z brakiem surowców z Ukrainy, to bardzo dobre rozwiązanie, świadczące o pełnym zrozumieniu organó...

14.04.2022


Andrzej Gantner: Coraz dłuższa lista obaw branży żywności

Mamy nie tylko inflację środków produkcji – energii, transportu, opakowań, ale rosną obawy dotyczące samej dostępności tych dóbr – mówi Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

05.07.2022


Dane GUS - dane o sprzedaży detalicznej, produkcji, zatrudnieniu, cenach produktów rolnych

Ceny skupu podstawowych produktów rolnych wzrosły w maju 2022 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 2,3%), jak i w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku (o 46,3%).

22.06.2022


Plan Strategiczny dla WPR – konsultacje

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie konsultacyjne wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka z posłami z Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP oraz przedstawicielami organizacji rolniczych reprezentujących sektor produkcji roślinnej i zwierzęcej.

22.06.2022


więcej aktualności

Kryzys żywnościowy w Afryce może wymusić duże zmiany w lokalnej gospodarce. Zamiast importu większy nacisk będzie na lokalną produkcję

Wojna w Ukrainie zagroziła bezpieczeństwu żywnościowemu państw Afryki, które są silnie uzależnione od importu m.in. zbóż i wrażliwe na podwyżki. Na całym kontynencie ceny żywności rosną nawet o kilkadziesiąt procent, pojawiły się też obawy o dostępność pieczywa. Na dodatek w dużej części Afryki ro...

05.07.2022


Czesi zastępują Francuzów - nowa prezydencja w Radzie UE szansą dla Europy Środkowo-Wschodniej

30 czerwca dobiega końca prezydencja Francji w Radzie Unii Europejskiej, która stała pod znakiem trudnego wypracowywania wspólnej polityki Wspólnoty wobec agresji Rosji na Ukrainę oraz podwójnych wyborów w samej Republice. Od lipca stery UE przejmują Czesi, których priorytety w znacznie większym s...

30.06.2022


Unijna polityka spójności: Komisja przyjmuje umowę o partnerstwie z Polską na lata 2021–2027 o wartości 76,5 mld euro

Komisja przyjęła dziś umowę o partnerstwie z Polską, w której określono polską strategię inwestycyjną w ramach polityki spójności na lata 2021–2027 o wartości 76,5 mld EUR. Fundusze polityki spójności będą sprzyjać spójności gospodarczej, społecznej i terytorialnej w polskich regionach oraz ...

30.06.2022


Posiedzenie Rady Unii Europejskiej ds. Energii

Kwestie pakietu „Fit for 55”, aktualizacja celów klimatycznych do 2030 r., dyrektywy o efektywności energetycznej (EED) i o odnawialnych źródeł energii (RED) oraz sytuacja energetyczna w UE w kontekście wojny w Ukrainie, to główne tematy poruszone podczas posiedzenia Rady UE ds. Energii.

28.06.2022


więcej aktualności

Webinarium - Zasady aplikowania NUTRITECH - nowy program NCBiR wsparcia producentów żywności oraz przedsiębiorców oferujących rozwiązania w zakresie prawidłowego żywienia

5 lipca 2022 r. odbędzie się webinarium dedykowane członkom PFPŻ ZP nt. zasad aplikowania do nowego programu NCBiR pt. "NUTRITECH" pozwalającego na sfinansowanie prac B+R zmierzających do opracowania rozwiązań dotyczącymi żywności i żywienia spersonalizowanego (plany żywieniowe), wykorzystywanego ...

01.07.2022


Konferencja PFPŻ ZP pt.: Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców, 28.07.2022 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców”, która odbędzie się w dniu 28 lipca 2022 r. w godz. 10:00-14:15 na platform...

30.06.2022


Eksperci o kompetencjach pracowników branży spożywczej – aktualnym stanie i kierunkach rozwoju

W dniach 7 i 9 czerwca 2022 r. eksperci zebrali się, by dyskutować o największych wyzwaniach procesów rekrutacyjnych, wpływie trendów gospodarczych, technologicznych i społecznych na kompetencje pracowników w branży spożywczej, a także kontekście zmiany zachowań konsumentów a zapotrzebowania na no...

27.06.2022


Relacja z Akademii Prawa Żywnościowego 25-26 maja 2022 r.

W dniach 25-26 maja 2022 r. odbyła się dwudniowa Akademia Prawa Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”, która zgromadziła ponad 200 słuchaczy w formie stacjonarnej i zdalnej.

21.06.2022


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Dlaczego tak bardzo lubimy smak słodyczy i jak zaspokajać tę potrzebę w zdrowy sposób?

Zdrowie to suma wielu czynników, z czego jednym z najważniejszych jest żywienie. Obecnie możemy mówić o epidemii otyłości i lawinowym wzroście tego problemu. Co za tym stoi i jak walczyć z tą tendencją? Polecamy wywiad z dr inż. Katarzyną Okręglicką.

05.07.2022


Aktualne spojrzenie na miejsce kawy w codziennej, zbilansowanej diecie

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, były dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej tłumaczy dlaczego kawę określa mianem „wschodzącej gwiazdy profilaktyki".

22.05.2022


Wszystko, co chcesz wiedzieć o kawie

Infografika programu „Kawa i zdrowie”

17.03.2022


Badanie z udziałem pół miliona badanych: spożycie kawy korzystne dla serca i układu krążenia

Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia – wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie. Badacze zwrócili też uwagę, że wśród osób pijących więcej niż 3 filiżanki d...

16.02.2022

więcej aktualności

Relacja z Akademii Prawa Żywnościowego 25-26 maja 2...

W dniach 25-26 maja 2022 r. odbyła się dwudniowa Akademia Prawa Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”, która zgromadziła ponad 200 słuchaczy w formie stacjonarnej i zdalnej.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Nieuczciwe...

W dniu 19 maja 2022 r. odbyła się konferencja „Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożywczym. Aktualne wyzwania” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była kancelaria KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo poda...

W dniu 29 marca 2022 r. odbyła się konferencja „Prawo podatkowe - nowe wyzwania dla przedsiębiorców w 2022 r.” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelaria SSW Pragmatic Solutions.
więcej

Wiadomości z firm

Chipita Global SA - europejski lider w branży wypiekanych przekąsek - dołącza do Mondelēz International

Mondelēz International, Inc. (Nasdaq: MDLZ) ogłasza dziś formalne włączenie do swoich struktur niedawno zakupionej firmy Chipita Global S.A. - dynamicznie rozwijającego się lidera kategorii wypiekanych przekąsek w Europie Środkowo-Wschodniej.

04.07.2022



Pracownicy warszawskiego biura PepsiCo zebrali 1,5 tony śmieci w ramach akcji „Czysta Rzeka”

PepsiCo kontynuuje realizację swojej misji w obszarze zrównoważonego rozwoju. W ramach operacji „Czysta Rzeka” wolontariusze PepsiCo zaangażowali się w akcję sprzątania śmieci w 8 lokalizacjach, m.in. na prawym brzegu Wisły, czyli w sąsiedztwie nowego biura na warszawskiej Pradze. Zebr...

01.07.2022



Dagmara Piasecka Ramos nową Dyrektor Generalną i Prezes Zarządu PepsiCo Polska, Michał Jaszczyk awansuje na Wiceprezesa ds. Rozwoju i Transformacji Rynków Franczyzowych w Europie obejmując jednocześnie stanowisko Dyrektora Generalnego Rynków Franczyzowych

4 lipca 2022 roku Dagmara Piasecka Ramos obejmie stanowisko Dyrektor Generalnej i Prezes Zarządu PepsiCo Polska. Zastąpi tym samym obecnego Prezesa Zarządu Michała Jaszczyka, który w ramach struktur firmy awansował na Wiceprezesa ds. Rozwoju i Transformacji Rynków Franczyzowych w Europie i Dyrekto...

30.06.2022



Polacy uwielbiają piec na Wielkanoc!

Wiemy, które ciasta pojawiają się na świątecznych stołach najczęściej

11.04.2022



Międzynarodowy Dzień Sera!

Polak je około 1 kilograma sera miesięcznie. Międzynarodowy Dzień Sera, który obchodzony jest 27 marca - to idealny moment, by spróbować nowych smaków i odkryć ich wielorakie oblicze. Łącznie istnieje ok. 4000 gatunków serów.

28.03.2022



CEDC dołącza do Grupy Maspex

Grupa Maspex sfinalizowała przejęcie CEDC International Sp. z o.o. oraz jej spółki zależnej B2B Wine & Spirits sp. z.o.o.

25.02.2022



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



FERRERO wśród laureatów „Diamentów Forbes'a”

Grupa Ferrero w Polsce znalazła się w prestiżowym gronie laureatów "Diamentów Forbes'a" 2022.

11.02.2022



więcej aktualności

Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij