|
AKTUALNOŚCI |
Nowa żywność. Jak uzyskać zgodność z przepisamiW czasach gdy na potrzeby branży spożywczej wprowadza się innowacje szybciej, niż urzędy są w stanie je zatwierdzać, producenci coraz częściej stają przed kluczowym pytaniem: czy składnik lub produkt nie podlega rygorystycznym przepisom rozporządzenia (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności?To nie jest pytanie teoretyczne. Brak autoryzacji żywności – spełniającej definicję nowej żywności – która została wprowadzona do obrotu, oznacza bezpośrednie ryzyko administracyjne, w tym decyzję o wycofaniu z rynku, jak pokazały między innymi działania organów nadzoru w sprawach środków spożywczych zawierających np. hupercynę, czy mąkę z kiełków gryki o wysokiej zawartości spermidyny.
Autoryzacja nowej żywności stała się dziś wysoce wymagającym i kosztownym procesem, opartym na zaawansowanej analizie ryzyka i rozbudowanej dokumentacji naukowej.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Dr Izabela Tańska, doradca ds. prawa żywnościowego i prawa zrównoważonej żywności, prezes zarządu IGI FOOD LAW.
W artykule:
- dlaczego nowa żywność została odrębnie i szczegółowo uregulowana?
- spójność i jednolitość prawa na rynku wewnętrznym
- procedura ustalania statusu nowej żywności - kiedy i dlaczego warto ją przeprowadzić?
- kiedy warto złożyć wniosek o konsultacje?
- czym jest żywność tradycyjna z państw trzecich?
- katalog nowej żywności
- nowa żywność a sprawa polska - jak unijna koncepcja nowej żywności funkcjonuje w krajowym porządku prawnym i orzeczniczym.
pełna lista aktualności
|
|
|
|