Chińczycy od wtorku zaczynają kontrole w polskich zakładach przetwórczychZ misją ekspertów Administracji Certyfikującej i Akredytującej (CNCA) Chińskiej Republiki Ludowej, odpowiedzialnej m.in. za bezpieczeństwo żywności eksportowanej do i importowanej z Chin, która ma na celu przeprowadzenie kontroli 12 zakładów starających się o dopuszczenie do eksportu mięsa drobiowego i jego produktów na rynek chiński spotkał się wiceminister rolnictwa, Marian Zalewski.Przewodniczący delegacji chińskiej Wang Gang wyraził nadzieję, że dzięki tej kontroli współpraca między oboma krajami ulegnie pogłębieniu. Strona chińska wyraziła zadowolenie z faktu, że będzie mogła przeprowadzić kontrolę polskich zakładów, dzięki czemu będzie miała pogłębione zrozumienie kwestii weterynaryjnych. Na spotkaniu uszczegółowiono program kontroli, udzielono dodatkowych wyjaśnień w kwestiach weterynaryjnych, a strona chińska przedstawiła procedury kontroli.
Kontrola rozpoczyna się od 23 marca i potrwa do 1 kwietnia br.
(Źródło: MRiRW)
pełna lista aktualności
|