Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Maksymalne poziomy kadmu w żywności
Komisja Europejska dyskutuje obecnie kwestię maksymalnych dopuszczalnych poziomów kadmu w żywności. W oparciu o badania EFSA mogą zostać ustalone niższe poziomy tego pierwiastka w zbożach oraz mogą być wprowadzone maksymalne poziomy dla nasion oleistych (poza soją).

Komisja Europejska dyskutuje obecnie kwestię maksymalnych dopuszczalnych poziomów kadmu w żywności. W oparciu o badania EFSA mogą zostać ustalone niższe poziomy tego pierwiastka w zbożach oraz mogą być wprowadzone maksymalne poziomy dla nasion oleistych (poza soją).
Poniżej przedstawiany obecne oraz proponowane poziomy obecności kadmu: zboża (z wyłączeniem pszenicy): 0,1 ppm / poziom proponowany: 0,05 – 0,1 ppm pszenica: 0,2 ppm / poziom proponowany: 0,1 – 0,2 ppm nasiona oleiste (z wyłączeniem soi): obecnie brak limitów / maksymalny poziom proponowany: 0,5 ppm nasiona soi: 0,2 ppm / poziom proponowany: 0,5 ppm
 Zgodnie z wynikami programu monitoringowego prowadzonego przez TQM, krytycznymi produktami są pszenica z Kanady, gdzie poziom kadmu przewyższałby proponowane maksymalne poziomy prawie w każdej dostawie, jak również np.: rumuński jęczmień browarny w którym w przeszłości wykazywane były wyższe poziomy kadmu, co może okazać się krytycznym punktem jeżeli proponowane przez Komisję limity wejdą w życie. W przypadku nasion oleistych najbardziej krytycznym produktem są nasiona słonecznika.  

 (źródło: Izba Zbożowo-Paszowa)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij