Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: Wzrost cen przetowrów warzywno-owocowych będzie znacznie większy niż całej żywności
Ceny detaliczne owoców i warzyw oraz ich przetworów w sezonie 2010/2011 będą wyższe niż te obserwowane w ubiegłym sezonie - wynika z opublikowanego w piątek raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w 2010/11 r. będą wyższe niż w sezonie 2009/10, a decydujący będzie wzrost cen jabłek" - napisano w raporcie.

Eksperci Intytutu oceniają także, że wyższe będą też ceny większości owoców południowych i owocowych przetworów.

"Przeciętne ceny warzyw i ich przetworów wzrosną bardziej niż ceny owoców i ich przetworów. Wzrost cen produktów ogrodniczych i ich przetworów będzie znacznie większy niż całej żywności" - wynika z raportu.

W 2010 r. zbiory owoców w Polsce były o 25 proc. niższe niż w roku poprzednim i wyniosły 2,7 mln ton.

Produkcja warzyw gruntowych obniżyła się o 13 proc. do 4,2 mln ton.

(Źródło: PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij