Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Piekarze chcą rozmawiać z ministrem rolnictwa na temat rynku zbóż
Organizacje piekarzy chcą rozmawiać z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim nt. sytuacji na rynku zbóż. W Polsce brakuje pszenicy konsumpcyjnej dobrej jakości, co przekłada się na ceny mąki. Oznacza to, że pieczywo będzie drożało - informuje PAP.

W ciągu ostatnich trzech miesięcy cena mąki wzrosła o 80 proc., taki wzrost cen musi się przełożyć na wyższe ceny chleba - twierdzi Maciej Mielcarski z Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa, która reprezentuje kilka organizacji piekarzy. Już obecnie pieczywo jest droższe, a wielu producentów zapowiada od września dalsze podwyżki cen chleba.

Chcemy porozmawiać z ministrem Sawickim o tym, co się dzieje na rynku zbóż - powiedział PAP w czwartek Mielcarski. Dodał, że Rada Piekarnictwa nie ma dokładnych danych nt. zapasów zbóż, ale jeżeli okazało by się, że zapasów nie wystarcza, to trzeba pomyśleć, jak je uzupełnić. Poinformował, że do takiego spotkania może dojść w przyszłym tygodniu. W poniedziałek zostanie dostarczone do resortu pismo w tej sprawie.

Jak zaznaczył, cena skupu ziarna przekłada się na cenę mąki, a ta - na cenę pieczywa. Według niego, koszt surowca (mąki) w cenie chleba sięga obecnie 30 proc. Dodał, że obliczenia te dotyczą tzw. chleba zwykłego, czyli takiego, który ma największy udział w produkcji. O ile w Warszawie czy w innych aglomeracjach zwykłego chleba je się stosunkowo niedużo, to w małych miasteczkach jego konsumpcja stanowi 90 proc.

Prezes Stowarzyszenia Młynarzy Jadwiga Rothkaehl tłumaczy, że mąka drożeje, ponieważ są trudności z pozyskaniem zboża chlebowego. Osiem z 10 przywożonych do młynów partii takiego ziarna nie nadaje się do przerobu na mąkę. Wyjaśniła, że ziarno ma nieodpowiednie parametry technologiczne, chodzi głównie o zbyt niską tzw. liczbę opadania. Jest to parametr, który decyduje o jakości wypieku. Chleb z mąki z nieopowiedniego ziarna początkowo szybko rośnie, a po wyjęciu z pieca - opada.

Według prezes, kłopoty z pozyskaniem pszenicy konsumpcyjnej są już od końca maja, gdy ceny tego surowca na rynkach europejskich zaczęły rosnąć. Rolnicy, którzy mieli zboże, wstrzymali się z jego sprzedażą licząc na uzyskanie lepszej ceny. Młyny miały zapasy ziarna, ale są one na wyczerpaniu. Młynarze liczyli też na zakup pszenicy z nowych zbiorów, okazało się jednak, że ziarno jest słabej jakości.

Jak zauważyła, wbrew informacjom o dużych zapasach zbóż w Polsce, faktycznie tych rezerw nie ma. "Albo były przeszacowane zbiory zbóż w 2009 ubr., albo część zapasów została wywieziona z Polski i nie zostało to uwzględnione w statystykach" - mówiła Rothkaehl. Zaznaczyła, że nie można także liczyć na uruchomienie zapasów interwencyjnych, bo ich w Polsce nie ma. (Zapasy interwencyjne w imieniu UE gromadzi Agencja Rynku Rolnego skupując ziarno od rolników po cenie 101 euro/t. Ponieważ w ubiegłym roku cena rynkowa była wyższa od proponowanej przez ARR, Agencja nie skupiła pszenicy).
(Źródło:PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij