Zmiany prawne w zakresie zanieczyszczeń żywności – obowiązki dla firm– Kwestia wpływu opakowań na bezpieczeństwo produktów żywnościowych jest tematem bardzo ważnym dla przedsiębiorców, szczególnie w kontekście czekających ich zmian w gospodarce odpadami opakowaniowymi, w tym przede wszystkim w zakresie procedowanej przez Rząd Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP) – powiedział dr Andrzej Gantner wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP) otwierając konferencję „Zmiany prawne w zakresie zanieczyszczeń żywności”. Wydarzenie odbyło się 19 listopada 2025 w formule online.– ROP będzie miał wpływ nie tylko na
koszty organizacji selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych i przygotowania
do recyklingu, które w znaczący sposób obciążą sektor rolno-spożywczy. Celem
ROP jest również znaczące zwieszenie udziału opakowań o znacznie większym
stopniu recyklowalności i udziału recyklatu. Nieprzekraczalną granicą dla
ekoprojketowania jest bezpieczeństwo produktów żywnościowych. Zmiany nie mogą
doprowadzić do zagrożeń związanych z obniżeniem barierowości opakowań, czy do
zwiększenia ryzyka migracji niebezpiecznych związków z opakowań do produktów
żywnościowych – podkreślił wiceszef PFPŻ. – Nieuwzględnienie tych
uwarunkowań w projekcie ustawy ROP (UC100) może doprowadzić do absurdalnej
sytuacji, w której producenci żywności będą obciążani zwiększonymi opłatami
ROP, tylko dlatego, że muszą utrzymać standardy bezpieczeństwa i jakości
żywności. Obecny projekt ustawy wprowadzi - według całego sektora
rolno-spożywczego - podatek od bezpieczeństwa żywności i powinien być
zasadniczo zmieniony – zaznaczył.
Konferencja, zorganizowana przez PFPŻ i
kwartalnik „Food-Lex”, była skierowana do przedsiębiorców branży spożywczej w
całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z
działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów
prawnych.
W programie konferencji znalazły się
prezentacje na takie tematy, jak:
- Prace
regulacyjne dotyczące zanieczyszczeń mogących migrować z opakowań do
żywności;
- Ostatnie zmiany
prawne i prace legislacyjne dotyczące limitów zanieczyszczeń w żywności;
- Pozostałości
pestycydów w oznaczeniach laboratoryjnych żywności;
- Deklaracja
alergenów na etykietach produktów spożywczych.
Aktualne prace legislacyjne dotyczące
zanieczyszczeń mogących migrować z opakowań do żywności omówiła Marzena
Pawlicka-Cegiełko z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB.
Ekspertka zaprezentowała stan prac dla procesów recyklingu tworzyw sztucznych,
takich zagadnień jak: Bisfenol A i jego pochodne monitoring, okresy
przejściowe; węglowodory olejów mineralnych MOSH MOAH oraz substancje dodane w
sposób niezamierzony NIAS.
Podczas konferencji dyskutowano też o
ostatnich zmianach prawnych i pracach legislacyjnych dotyczących limitów
zanieczyszczeń w żywności. Temat zaktualizował i przedstawił Andrzej Starski,
również ekspert z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB. Omówił on
zarówno zanieczyszczenia procesowe, jak i środowiskowe w żywności.
Kolejnym ważnym tematem poruszonym podczas
konferencji PFPŻ i Food-Lex była kwestia pozostałości pestycydów w oznaczeniach
laboratoryjnych żywności. Zagadnienie to wyjaśniła Dorota Hojan z J.S. Hamilton
Poland Sp. z o.o. Mówiła ona m.in. o wymaganiach prawnych, odchyleniach
uzyskiwanych wyników oznaczeń laboratoryjnych, a także o wpływie przetworzenia
i innych czynników na uzyskiwane wyniki oznaczeń.
Eksperci odpowiadali również na pytanie jakie
są dziś wymagania prawne dotyczące deklaracji alergenów na etykietach produktów
spożywczych. W tym temacie wypowiadała się Monika Grzebalska z SGS Polska Sp. z
o.o. Ekspertka wyjaśniła m.in. sposób deklaracji alergenów na rynkach UE, USA,
Chin i przestawiła prace legislacyjnie związane z deklaracją alergenów i
udzieliła praktycznych wskazówek dotyczących właściwych opisów na etykietach.
Wydarzenie moderowała Dorota Kozłowska,
dyrektor ds. legislacji w PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika
„Food-Lex”.
Dziękujemy wszystkim prelegentom za
podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem, a uczestnikom za obecność i
dyskusję. Informacje o naszych kolejnych wydarzeniach dostępne są na naszych
profilach w mediach społecznościowych. Zachęcamy do obserwowania.
Patroni konferencji:
- Związek Polskich
Przetwórców Mleka
- Unia Producentów
i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE
MIĘSO
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej
Patroni medialni wydarzenia:
- Gospodarka
Mięsna
- Mistrz
Branży
- Polska Rolna
- Polskie Mięso
- Przegląd
Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł
Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
- Przemysł
Spożywczy
pełna lista aktualności
|