48. sesja Komitetu do spraw Znakowania ŻywnościZakończyła się 48. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Znakowania Żywności.Przedmiotem obrad sesji było wiele ważnych nowych zagadnień
związanych z przekazywaniem konsumentom informacji o oferowanej
żywności.
Najważniejsze ustalenia komitetu to:
- przyjęcie rewizji "Ogólnych zasad znakowania żywności paczkowanej" w celu włączenia wymagań znakowania alergenów,
- zakończenie pierwszego cyklu opracowania "Wytycznych dla ostrzegawczego znakowania alergenów",
- opracowanie "Wytycznych dla wymagań dotyczących przekazywania
konsumentom informacji o żywności paczkowanej sprzedawanej przez
internet",
- zakończenie prac w zakresie "Wytycznych dla stosowania nowych technologii w celu przekazywania informacji o żywności",
- rozpoczęcie nowych prac nad znakowaniem żywności w sytuacjach kryzysowych.
Opracowanie nowoczesnego podejścia do znakowania alergenów jest
niezwykle ważną inicjatywą KKŻ w odpowiedzi na potrzebę bardziej
precyzyjnych wytycznych w tym zakresie. Potrzeba ta związana jest z coraz większą świadomością zagrożenia ze
strony alergenów, wzrostem innowacyjności żywności i bardziej złożonych
procesów produkcji, a także rozwojem metod badawczych.
Planuje się między innymi, że ostrzegawcze
znakowanie alergenów będzie oparte o ocenę ryzyka i dawki referencyjne.
Dopiero jeżeli nie da się uniknąć przekroczenia określonego progu, a nie jak obecnie uznaniowo,
będzie stosowane ostrzeżenie „może zawierać.”
Dokumenty w zakresie
znakowania stanowić będą uzupełnienie do przyjętego niedawno Kodeksu praktyki zarządzania
alergenami na potrzeby przedsiębiorców.
Polską wersję językową tego
kodeksu praktyki można zaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Podobnie zakończone prace nad przekazywaniem informacji konsumentom w
sprzedaży internetowej oraz poprzez nowe technologie, takie jak kody
QR, stanowią dowód, że Komisja Kodeksu Żywnościowego jest liderem na
skalę światową w zakresie najnowocześniejszych norm jakości i
bezpieczeństwa żywności.
Komitet nie osiągnął porozumienia w sprawie rozpoczęcia prac nad
znakowaniem związanym ze zrównoważonym rozwojem, definicją „cukrów
dodanych”, definicją małego opakowania ani oświadczeniem „wysoka
zawartość”.
Podczas sesji nie zanotowano postępu w pracach nad znakowaniem
multipaków i opakowań zbiorczych. Ewentualne rozpoczęcie prac nad
znakowaniem kwasów tłuszczowych trans zawieszono do czasu kolejnej sesji
Komitetu do spraw Tłuszczów i Olejów.
Ostateczne formalne zatwierdzenie przyjętych przez komitet dokumentów
oraz potwierdzenie rozpoczęcia nowych prac odbędzie się podczas sesji
Komisji Kodeksu Żywnościowego, pod koniec listopada 2024 roku.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|