Recykling tworzyw sztucznych. Procesy recyklingu tworzyw sztucznych, regulacje i kwestie bezpieczeństwaStale rosnąca produkcja tworzyw sztucznych powoduje poważne problemy środowiskowe, które obejmują wysokie zapotrzebowanie na energię podczas produkcji, zużycie paliw kopalnych i gromadzenie się odpadów z tworzyw sztucznych na składowiskach i w środowisku naturalnym.W
kontekście opakowań do żywności opracowano podejście w celu zmniejszenia lub
spowolnienia popytu na tworzywa sztuczne pierwotne. Strategie te obejmują
zmniejszenie masy i/lub objętości opakowania, ponowne użycie i recykling
niektórych polimerów.
W
Unii Europejskiej istnieją rygorystyczne wymagania dotyczące bezpieczeństwa
tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z
żywnością. Jest to główna przeszkoda w stosowaniu większej liczby tworzyw
sztucznych pochodzących z recyklingu w materiałach przeznaczonych do kontaktu z
żywnością, w tym w opakowaniach.
Polecamy
artykuł "Recykling
tworzyw sztucznych. Procesy recyklingu tworzyw sztucznych, regulacje i kwestie
bezpieczeństwa", który dla
czytelników "Food-Lex" przygotowała Marzena
Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy
Instytut Badawczy w Warszawie.
W
artykule:
- etapy recyklingu
- materiały z recyklingu
- przepisy prawne
- odpowiednie technologie recyklingu nowatorskie
technologie
Kwartalnik
"Food-Lex" nr 2/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
pełna lista aktualności
|