Naukowe uzasadnienie prawdziwości oświadczeń zdrowotnych w świetle przepisów rozporządzenia 1924/2006Rozporządzenie (WE) 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności określa zasady i warunki umieszczania oświadczeń na środkach spożywczych – bez względu na ich rodzaj (tj. oświadczenia żywieniowe lub zdrowotne).Rozporządzenie
dopuszcza stosowanie jedynie tych oświadczeń żywieniowych, które zostały
uwzględnione w załączniku do tego rozporządzenia i jedynie tych oświadczeń
zdrowotnych, na których stosowanie zostało udzielone zezwolenie.
Kwestia
naukowego uzasadnienia prawdziwości oświadczeń zdrowotnych jest rygorystycznie
przestrzegana przez urząd EFSA. Znajduje to odzwierciedlenie w statystykach
oświadczeń zdrowotnych dostępnych w powadzonym przez Komisję Europejską
rejestrze.
Przygotowanie
skutecznego wniosku o wydanie zezwolenia na stosowanie oświadczenia zdrowotnego
jest skomplikowanym procesem. Jednym z najważniejszych jego aspektów jest
przygotowanie spójnej argumentacji w zakresie uzasadnienia prawdziwości takiego
oświadczenia.
Polecamy
artykuł "Naukowe
uzasadnienie prawdziwości oświadczeń zdrowotnych w świetle przepisów
rozporządzenia 1924/2006", który
dla czytelników "Food-Lex" przygotował Mateusz Hyży, adwokat,
Kancelaria SK+ Siekierzyński Kochlewski sp.j.
W
artykule:
- pojęcie ogólnie
uznanych dowodów naukowych
- ogół
dostępnych danych naukowych
- ocena
mocy naukowej dowodów.
Kwartalnik
"Food-Lex" nr 2/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
pełna lista aktualności
|