Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE podzielona w sprawie obowiązkowego umieszczania na etykiecie informacji o pochodzeniu żywności
Po ostatnim posiedzeniu unijnej Grupy Wysokiego Szczebla (GWAS) okazało się, że państwa UE są podzielone w kwestii etykietowania pochodzenia geograficznego produktów mleczarskich.
PFPŻ ZP uważa, że obecny sytem opierający się na dobrowolności znakowania jest korzystniejszy dla przemysłu żywnościowego.


Według źródeł wywodzących się z Komisji, za obligatoryjnym etykietowaniem pochodzenia nabiału są przedstawiciele południowych krajów (w tym Włochy i Hiszpania), natomiast inne delegacje optują za utrzymaniem systemu dobrowolnego. Może to sprawić władzom UE pewne problemy przy terminowym sporządzeniu projektu raportu z działań GWS przed kolejnym posiedzeniem tego organu (26 maja). Być może tekst będzie zawierał zapis o braku porozumienia w omawianej kwestii.

Dyskusje nad etykietowaniem artykułów spożywczych koncentrują się na produktach mleczarskich, ale samo zagadnienie obejmuje całość żywności i jest przedmiotem prac legislacyjnych. W marcu br. europosłowie z Komisji ds. Środowiska poparli raport niemieckiej europosłanki Renate Sommer z listopada 2008 r., nawołujący do opatrywania etykietami o kraju pochodzenia całego szeregu produktów spożywczych (w tym mięso, drób i nabiał). Potem na plenarnym posiedzeniu Parlamentu Europejskiego przyjęto sprawozdanie włoskiego eurodeputowanego Giancarlo Scotty "w sprawie polityki jakości produktów rolnych: jaką strategię wybrać?", który również apelował o wprowadzenie ogólnounijnej etykiety jakości dla artykułów żywnościowych. GWS zajęła się też innymi aspektami polityki jakości artykułów rolno-spożywczych w UE, w tym programami ochrony geograficznej. Mimo że przez ogół ekspertów są one uznawane za "wystarczające", niektórzy uczestnicy rynku apelują o ich uszczegółowienie oraz np podanie odniesień do Codexu Alimentarius.

Omawiano też zagadnienia innowacji w sektorze spożywczym, domagając się np skoordynowania wysiłków na rzecz obniżania kosztów produkcji i obliczania ekologicznych nakładów wynikających z produkcji mleczarskiej (dane o emisji dwutlenku węgla przy wytwarzaniu nabiału).

 (Źródło: FAMMU/FAPA; Agra Europe, Parlamentu Europejskiego)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij