Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zalecenie 2023/965 w sprawie metodyki monitorowania spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących
KE opublikowała zalecenie 2023/965 w sprawie metodyki monitorowania spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących.

Zalecenie jest skierowane do organów państw członkowskich UE, które powinny zdecydować, w przypadku których środków spożywczych należy monitorować w najbliższych latach występowanie określonego dodatku do żywności lub środka aromatyzującego, biorąc pod uwagę następujące aspekty:

 

  1. kategorie żywności, w przypadku których można spodziewać się obecności dodatku do żywności lub środka aromatyzującego;
  2. kategorie żywności, w przypadku których zakłada się, że mają znaczący udział w spożyciu dodatków do żywności i środków aromatyzujących w całej populacji lub w określonych grupach wiekowych;
  3. główne spożywane marki;
  4. żywność, która może przyczynić się do pobrania z dietą ze źródeł innych niż stosowanie dodatków do żywności lub środków aromatyzujących.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij