Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Webinarium - Zasady aplikowania NUTRITECH - nowy program NCBiR wsparcia producentów żywności oraz przedsiębiorców oferujących rozwiązania w zakresie prawidłowego żywienia
5 lipca 2022 r. odbędzie się webinarium dedykowane członkom PFPŻ ZP nt. zasad aplikowania do nowego programu NCBiR pt. "NUTRITECH" pozwalającego na sfinansowanie prac B+R zmierzających do opracowania rozwiązań dotyczącymi żywności i żywienia spersonalizowanego (plany żywieniowe), wykorzystywanego w leczeniu chorób (zwłaszcza dietozależnych).

Wsparcie będzie udzielane w trzech obszarach strategicznych, dla których zdefiniowano zagadnienia, które mogą stać się przedmiotem realizowanych projektów.  


W ramach Programu możliwe będzie uzyskanie wsparcia na opracowanie innowacyjnych rozwiązań w następującym zakresie: 

I.   Nutrigenomika i biomedycyna jako narzędzie wspierające walkę z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi (m. in. chorobami dietozależnymi); np.: 

  • rozwiązania dietetyczne bazujące na badaniach biomedycznych, medycynie personalizowanej oraz analizie żywieniowych czynników ryzyka, pozwalające na redukcję zapadalności na choroby dietozależne, 
  • narzędzia pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne. 

II.   Żywność w leczeniu i zapobieganiu chorobom:

  • nowoczesne rozwiązania żywieniowe w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi, 
  • produkty żywieniowe m.in. dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie rekonwalescencji, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych, 
  • rozwiązania w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób  
  • rozwiązania pozwalające na poprawę stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w substancje bioaktywne o działaniu prozdrowotnym obecne w produktach żywnościowych, 
  • produkty oparte o różnorodne kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego, mające zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne uzasadniające ich stosowanie w działaniach profilaktycznych, prewencyjnych, a także w dietoterapii. 

III.   Aspekty technologiczne i gospodarcze prawidłowego żywienia: 

  • rozwiązania pozwalające na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych, 
  • produkty i rozwiązania dotyczące prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka, 
  • technologie do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo, 
  • rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności, 
  • rozwiązania umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej, 
  • narzędzia pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności. 

 

Zaplanowany budżet Programu to 200 mln PLN, a maksymalny poziom dofinansowania to ok. 10 mln PLN. 


W ramach Programu wsparcie będą mogli uzyskać: 

  • przedsiębiorcy,  
  • jednostki naukowe,  
  • konsorcja składające się z jednostek naukowych, przedsiębiorców oraz innych podmiotów. 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij