Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe regulacje prawne w zakresie ochrony konsumentów. Podwójna jakość produktów
W najbliższym czasie po raz kolejny ulegną zmianie krajowe regulacje dotyczące ochrony konsumentów, co jest związane z implementacją dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161 w odniesieniu do lepszego egzekwowania i unowocześnienia unijnych przepisów dotyczących ochrony konsumenta zwanej również dyrektywą Omnibus.

Zmiany w prawie polskim obejmą kilka ustaw: ustawę o prawach konsumenta, ustawę o informowaniu o cenach towarów i usług oraz ustawę o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym.


Na szczególną uwagę przedsiębiorców działających w branży spożywczej zasługuje nowa nieuczciwa praktyka rynkowa odnosząca się do wprowadzania na rynek produktów o podwójnej jakości.


Polecamy lekturę artykułu mecenas Doroty Malgin z ostatniego wydania "Food-Lex">> 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij