Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe trendy i rosnąca rola przekąsek wśród konsumentów. Mondelēz International publikuje trzeci coroczny raport State of Snacking™.
• 85% konsumentów na całym świecie preferuje przekąski firm, które neutralizują wpływ produkcji na środowisko,
• Świadome odżywianie i troska o dobre samopoczucie odgrywają coraz większą rolę przy wyborze przekąsek,
• Każdego dnia, 75% pokolenia „Z” zastępuje przekąską co najmniej jeden posiłek,
• Słodkie przekąski dostarczające przyjemności coraz częściej są częścią zbilansowanej diety.


Mondelēz International opublikował wyniki tegorocznego raportu State of Snacking™ – globalnego badania trendów konsumenckich dotyczących przekąsek. Wyniki badań wskazują na rosnące znaczenie przekąsek w życiu konsumentów, a kwestie świadomych wyborów żywieniowych i troski o dobre samopoczucie stają się coraz ważniejsze przy wyborze produktów spożywczych. Raport, opracowany we współpracy z firmą badawczą The Harris Poll, oparty jest na wynikach badań wśród tysięcy konsumentów w dwunastu krajach na całym świecie.

 

„Tegoroczny raport State of Snacking wskazuje, że definicja przekąsek zmieniła się w ciągu ostatnich trzech lat - obejmuje ona więcej rodzajów żywności oraz okazji do konsumpcji. Szczególnie pandemia znacznie wpłynęła na podejście konsumentów do przekąsek. Coraz więcej osób stawia na świadome wybory żywieniowe i zwraca większą uwagę na wartości odżywcze spożywanych produktów. Zwyczaje konsumentów wskazują, że zarówno zaspokojenie potrzeb żywieniowych, jak i sprawianie sobie drobnych przyjemności jest dla nich ważne. Dlatego nadal chcemy zachęcać naszych konsumentów do większej uważności, jeśli chodzi o ich codzienne nawyki żywieniowe, oferując im produkty, które spożywane dla przyjemności, mogą być także częścią zrównoważonego stylu życia” powiedział Marcin Dobrock, Dyrektor Zarządzający Mondelez Polska i kraje bałtyckie.

 


Kluczowe wnioski z raportu:

  • Rozszerzona definicja – prawie 80% konsumentów na całym świecie twierdzi, że ich definicja przekąski zmieniła się w ciągu ostatnich 3 lat i obejmuje więcej rodzajów żywności, a także okazji do konsumpcji.
  • Poza odżywcze wartości – 85% konsumentów je przynajmniej jedną przekąskę dziennie dla przyjemności, 88% twierdzi, że zrównoważona dieta może zawierać odrobinę przyjemności, a 74% twierdzi, że nie wyobraża sobie świata bez czekolady.
  • Spójność wyborów zakupowych z osobistymi wartościami – 85% konsumentów na całym świecie chce kupować przekąski firm, które neutralizują wpływ produkcji na środowisko.

Ponadto, w raporcie zostały poruszone takie kwestie jak:

 

Dostęp do przekąsek

  • Konsumenci eksperymentują z nowymi kanałami zakupu przekąsek – 53% zgłosiło, że w ciągu ostatniego roku robiło zakupy przy użyciu co najmniej trzech nietradycyjnych lub nowych kanałów sprzedaży takich jak np.: aplikacje do zamawiania jedzenia z dostawą, odbiór zamówień w punkcie sprzedaży oraz strony internetowe dostarczające towary bezpośrednio do konsumentów.

o  Większość konsumentów z całego świata oczekuje, że będzie mogła kupować wybrane przez siebie przekąski, kiedy tylko zechce (80%) i za pomocą dowolnego kanału (74%). Trend ten jest szczególnie zauważalny w Azji i Ameryce Łacińskiej.


Przekąski służące dobrym celom

  • Konsumenci podchodzą do swoich decyzji zakupowych w sposób coraz bardziej przemyślany, ponieważ są coraz bardziej świadomi wyznawanych przez siebie wartości. Wkładają więcej wysiłku, aby dowiedzieć się czegoś o markach i firmach, od których kupują. Są bardziej wymagający, jeśli chodzi o odpowiedzialność społeczną producenta wybieranych przez siebie przekąsek.

o  Jedną z ważniejszych kwestii jest ograniczenie ilości produkowanych odpadów. Aż 78% konsumentów twierdzi, że najważniejszym czynnikiem wpływającym na środowisko naturalne przy wyborze produktów spożywczych są ich opakowania.


Media społecznościowe jako inspiracja dla konsumpcji przekąsek

  • Media społecznościowe stają się ważnym źródłem informacji, ponieważ konsumenci coraz częściej odnajdują tam trendy żywieniowe i inspiracje.

o  Ponad połowa konsumentów na całym świecie twierdzi, że media społecznościowe zainspirowały ich do spróbowania nowej przekąski w ciągu ostatniego roku.

 

 

Dodatkowe wnioski z raportu 2021 State of Snacking, dostępne są do pobrania na stronie www.mondelezinternational.com/stateofsnacking.

 

Mondelez_State_of_Snacking_2021_grafika



 

 

O Mondelez Polska

Mondelez Polska jest wiodącą firmą branży spożywczej w Polsce, od 30 lat obecną na naszym rynku. Zatrudnia blisko 4600 pracowników i jest liderem na rynku czekolady i ciastek markowych w Polsce[1]. Bogata oferta firmy obejmuje znane marki kategorii przekąsek, takie jak: czekolady Milka, Toblerone i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka Milka, OREO, belVita, Lubisie, Delicje, San, Łakotki oraz cukierki i gumy Halls. Mondelez Polska jest częścią rodziny firm Mondelēz International, Inc. Pod zmienioną nazwą (dawniej Kraft Foods) funkcjonuje w Polsce od 2013 r.

 

 

O Mondelēz International

Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) jest globalnym liderem w kategorii czekolady, ciastek, gum do żucia i cukierków. Firma z przychodami w wysokości około 27 miliardów USD w 2020 r., zachęca ludzi w 150 krajach na całym świecie do spożywania przekąsek w sposób odpowiedzialny. Jako właściciel kultowych marek, takich jak ciastka Oreo, belVita i LU, czekolady Cadbury Dairy Milk, MilkaToblerone, cukierki Sour Patch Kids oraz guma do żucia Trident, odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu rynku przekąsek na świecie. Mondelēz International jest członkiem Standard and Poor's 500, Nasdaq 100 i Dow Jones Sustainability Index. Więcej informacji jest dostępnych na stronie www.mondelezinternational.com oraz profilu firmy na Twitterze www.twitter.com/MDLZ.

 

O metodologii badawczej

Ankieta została przeprowadzona online przez The Harris Poll w imieniu Mondelēz International w dniach 5-27 października 2021 r. pośród 3555 dorosłych osób w wieku 18 lat+ na całym świecie. Badanie objęło 12 rynków, w tym Stany Zjednoczone (n=254), Kanadę (n=255), Meksyk (n=256), Brazylię (n=255), Francję (n=255), Niemcy (n=255), Wielką Brytanię (n=251), Rosję (n=255), Chiny (n=257), Indie (n=253), Indonezję (n=254) i Australię (n=255). Inne kluczowe analizowane grupy obejmują: pokolenie Z / „centenialsi” w wieku 18-24 lat (n=397), „milenialsi” w wieku 25-40 lat (n=1,174), pokolenie X w wieku 41-56 lat (n=823), pokolenie Baby Boomers w wieku 57-75 lat (n=604) oraz tak zwane ciche pokolenie w wieku w wieku 76+ (n=57). Dane z lat 2020 i 2019 odnoszą się do podobnych badań przeprowadzonych w dniach 6-20 października 2020 roku pośród 6 292 dorosłych osób na całym świecie oraz w dniach 16-24 września 2019 roku pośród 6 068 dorosłych osób na całym świecie.

 



[1]Mondelez Polska za NielsenIQ: Panel Handlu Detalicznego; Cała Polska z Dyskontami (Food); Udziały w sprzedaży wartościowej w okresie IV 2020 - III 2021 w Kategorii Produktów Czekoladowych (suma Tabliczek, Pralin i Batonów, z wyłączeniem Batonów Chłodzonych) oraz w Kategorii Słodkich Wypieków (suma Ciastek Paczkowanych oraz Miękkich Ciastek o wadze do 75g).

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij