Niemcy polubili polską żywnośćEksport polskiej żywności do Niemiec wzrósł w ubiegłym roku o prawie 9% i osiągnął wartość niespełna 11 mld PLN. Wzrost sprzedaży do Niemiec wynika z wzrostu sprzedaży m.in. zboża, drobiu, wołowiny, jaj, łososia wędzonego i soku jabłkowego.Import artykułów rolno-spożywczych z Niemiec do Polski wzrósł w ubiegłym roku o 13% względem roku 2008, a jego wartość wyniosła prawie 9 mld PLN. Z Niemiec importowaliśmy głównie wieprzowinę, wyroby czekoladowe i piekarnicze, kawę oraz syropy cukrowe.
Zdaniem niemieckiej minister rolnictwa Ilse Aigner współpraca handlowa z Polską układa się bardzo dobrze: - Polska dzięki swoim dobrym produktom może wygrać na rynkach europejskich i dlatego też cieszymy się z naszych dobrosąsiedzkich stosunków handlowych.
|