Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Od pola do stołu: Posłowie mają poprzeć strategię dla ekologicznego systemu żywnościowego
Parlament przedstawi plany, pozwalające Europie na produkcję zdrowszej żywności, przy zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego, dochodów rolnikom i ochrony środowiska.

Oczekuje się, że posłowie do PE przyjmą strategię "od pola do stołu", przedstawioną przez Komisję w maju 2020 roku, podkreślając jednocześnie znaczenie produkcji zdrowej, przyjaznej zwierzętom, wysokiej jakości i przystępnej cenowo żywności dla europejskich konsumentów. Oczekuje się, że będą domagać się, aby rolnicy otrzymywali sprawiedliwy udział w zyskach z żywności produkowanej w sposób przyjazny dla środowiska.


Posłowie będą również podkreślać, jak istotna jest zmiana diety Europejczyków na zdrowszą oraz problemem nadmiernego spożycia mięsa i żywności o wysokiej zawartości soli, cukru i tłuszczu.


Posłowie podkreślą również potrzebę zwiększenia ekologicznej równowagi w każdym ogniwie łańcucha dostaw żywności, zwiększenia powierzchni upraw ekologicznych oraz wprowadzenia wiążących celów redukcji stosowania pestycydów. Powtórzą, że każdy - od rolnika do konsumenta - ma do odegrania swoją rolę.


Debata odbędzie się w poniedziałek, rezolucja zostanie poddana pod głosowanie we wtorek, a wyniki głosowania ogłoszone będą w środę rano.


Debata: poniedziałek, 18 października

Wyniki głosowań: środa, 20 października

Procedura: Sprawozdanie z inicjatywy własnej


Więcej informacji: PE>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij