Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czy mleko może być fałszywe? - Zafałszowanie mleka i produktów mlecznych
Obok wszelkich parametrów mikrobiologicznych, fizykochemicznych, organoleptycznych znajdują się również takie parametry, które służą do oceny prawidłowości i stwierdzeniu, że produkt nie jest zafałszowany.

W tym celu jasno sprecyzowana została definicja środka spożywczego zafałszowanego:

środek spożywczy, którego skład lub inne właściwości zostały zmienione, a konsument nie został o tym poinformowany w sposób określony w przepisach rozporządzenia nr 1169/2011, albo środek spożywczy, w którym zostały wprowadzone zmiany mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości.


Dążąc do usystematyzowania tego problemu o zafałszowaniu środka spożywczego mówimy w szczególności kiedy:

  • dodane zostały do niego substancje zmieniające skład lub obniżające wartość odżywczą,
  • przeciwnie- odjęto składnik lub zmniejszono zawartość jednego lub kilku składników
  • decydujących o wartości odżywczej lub innej właściwości danego środka spożywczego,
  • podjęto zabiegi mające na celu ukrycie rzeczywistego składu lub nadanie wyglądu
  • środka spożywczego o należytej jakości,
  • niezgodnie z prawdą podano nazwę, skład, datę lub miejsce produkcji, termin
  • przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości
  • został nieprawidłowo oznakowany

Produkty mleczne to jedne z najczęściej fałszowanych produkty spożywcze na świecie. Istnieje szereg przykładów niewłaściwej praktyki fałszowania produktów mlecznych.


Laboratorium JS Hamilton pomoże wykryć:

  • obecność mleka krowiego w serach owczych lub kozich,
  • obecność tłuszczu obcego w maśle, serze i serze topionym,
  • obecność skrobi w przetworach mlecznych,
  • fakt rozcieńczania mleka płynnego wodą,
  • zawyżoną zawartość składników pożądanych w produkcie, która imitować ma ten o należytej jakości,
  • nieprawidłowe oznakowanie produktu

Szczególną uwagę w przedmiocie badań produktów mlecznych kierujemy na analizę triacylogliceroli- dodatku tłuszczów obcych. Umożliwia ona wykrycie zarówno tłuszczów roślinnych, jak i zwierzęcych.

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@jsh.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!


Badania żywnosci szablon post poziom(24) (002)



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij