Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozmowy ze stroną ukraińską w sprawie eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego
24 marca 2021 r. odbyło się VI posiedzenie Polsko-Ukraińskiej Grupy Roboczej ds. Współpracy w Dziedzinie Rolnictwa w formacie on-line. Spotkaniu przewodniczyli pan Ryszard Bartosik, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP oraz pan Taras Kaczka, Zastępca Ministra Rozwoju Gospodarczego, Handlu i
Rolnictwa Ukrainy.


Rozmowy w znacznej mierze poświęcone były kwestiom dotyczącym bieżącej współpracy w zakresie weterynarii. Pan dr Bogdan Konopka przedstawił postulaty strony polskiej ukierunkowane na usprawnienie eksportu zwierząt i produktów zwierzęcych na rynek ukraiński. Główny Lekarz Weterynarii zaproponował m. in. przeprowadzenie przez stronę ukraińską audytu ASF w formie on-line w celu uznania regionalizacji dla Polski zgodnej z przepisami UE. Ponadto dr Konopka zwrócił uwagę na problematyczne zapisy zawarte w nowych wzorach świadectw ukraińskich i zasygnalizował konieczność ich zmodyfikowania. Co więcej, Główny Lekarz Weterynarii wyraził nadzieję, że strona ukraińska umożliwi stosowanie świadectwa dla drobiowego mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM) po upływie okresu przejściowego (tj. po 15 kwietnia 2021 r.).


Obie strony wskazały na potrzebę zorganizowania w najbliższym czasie wideospotkania na szczeblu technicznym w celu przedyskutowania powyższych kwestii.

Ponadto podkreśliły wagę dotychczasowych osiągnięć we współpracy oraz wyraziły gotowość do dalszego zacieśniania relacji pomiędzy służbami weterynaryjnymi Polski i Ukrainy.


Źródło: GIW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij