Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o. - Badania obciążeniowe
Czy prawidłowo wyznaczyłeś okres przydatności do spożycia?
Czy w Twoim produkcie namnożą się drobnoustroje patogenne, przekraczając dopuszczalny limit?


JSHamilton



Na powyższe pytania pomogą odpowiedzieć badania obciążeniowe, dostarczając informacji na temat zachowania się drobnoustrojów wprowadzonych celowo i w warunkach kontrolowanych do żywności oraz odzwierciedlą założony dla produktu okres przydatności do spożycia.

 

W Laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonujemy mikrobiologiczne badanie obciążeniowe służące ocenie potencjału wzrostu (δ). Badania mają na celu wykazanie spełniania przez żywność gotową do spożycia kryterium bezpieczeństwa żywności, określonego dla wybranego drobnoustroju w ciągu całego okresu przydatności.


Badania okresu przydatności do spożycia powinny odbywać się w następujących okolicznościach:

  • opracowywanie nowych lub zmienionych produktów,
  • opracowywanie nowych procesów lub ich zmiana,
  • przygotowywanie nowych opakowań,
  • istotna zmiana składnika (składników) lub opakowania istniejącego produktu,
  • zmiany miejsca produkcji lub urządzeń produkcyjnych,
  • brak przeprowadzonych wcześniej badań okresu przydatności do spożycia.

Badania obciążeniowe wykonujemy zgodnie z wytycznymi:

  • EURL Lm TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods
    Version 3 – 6 June 2014
  • NF V 01-009 2 Mai 2014-Food traceability and safety — Management and hygiene —Guidance for performing microbiological growth tests

Współpraca z Klientem na każdym etapie badawczym:


Podczas projektowania badań obciążeniowych dla konkretnych produktów i drobnoustrojów współpracujemy z technologami w zakresie schematów produkcyjnych i warunków wytwarzania.

W prawidłowym zaprojektowaniu badań pomaga wiedza w zakresie: pH produktu, aktywności wody, temperatury i czasu przechowywania oraz dodanych środków konserwujących i obecności kultur starterowych.

Badania kierujemy przede wszystkim do producentów żywności gotowej do spożycia.

 

Otrzymane wyniki badań mogą być wykorzystane do:

  • kwalifikowania produktów jako żywności gotowej do spożycia, w której może wystąpić wzrost badanego drobnoustroju lub jako żywności gotowej do spożycia, w której wzrost badanego drobnoustroju nie wystąpi podczas okresu przydatności,
  • jeżeli znany jest początkowy poziom zanieczyszczenia badanym drobnoustrojem potencjał wzrostu pozwala na oszacowanie końcowego stężenia dla identycznej żywności, identycznego szczepu i takich samych warunków przechowywania,
  • potencjał wzrostu można również wykorzystać do obliczenia początkowego stężenia w żywności, które umożliwi przestrzeganie założonego limitu w danej żywności na koniec okresu przydatności do spożycia.

Jesteś zainteresowany?


Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Nie współpracowałeś jeszcze z nami?


To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij