Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czy mogę się zakazić wirusem SARS COV-2 przez kontakt z żywnością, której dotykały osoby, które mogą być zakażone?
Według krajowych agencji ds. bezpieczeństwa żywności w państwach członkowskich UE jest bardzo mało prawdopodobne, aby można było zachorować na COVID-19 przez kontakt z żywnością.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził ponadto, że obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia się wirusa.


Natomiast nie ma wątpliwości, że osoby obecnie chore zostały zakażone przez kontakt z innymi zakażonymi osobami. Dlatego też wszyscy powinni wykonywać zalecenia organów ds. zdrowia publicznego dotyczące mycia rąk.


Źródło: KE

covid-2

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij