Kontrole żywnościNa stronach MRiRW oraz GIJHARS poinformowano, że działanie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz innych inspekcji podległych Ministrowi Rolnictwa nie zostało zawieszone w związku z wprowadzeniem na terenie Polski stanu epidemii spowodowanej COVID-19.Zgodnie z komunikatem: 
 
 „Na bieżąco
analizujemy sytuację związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 w
naszym kraju i jego wpływ na realizację zadań poszczególnych inspekcji.  
 
 
 Do Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi oraz Inspekcji docierają jednak prośby ze strony przedsiębiorców oraz
organizacji branżowych o ograniczenie lub wręcz zaniechanie działań
kontrolnych, a także informacje o przypadkach niewpuszczania inspektorów na
teren zakładów. 
 
 
 Zdajemy sobie sprawę z
krytycznej sytuacji w jakiej znaleźli się polscy przedsiębiorcy w związku z
dynamicznym wzrostem zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W pełni rozumiemy obawy
przedstawicieli branży spożywczej związane z ryzykiem konieczności przerwania
produkcji i zamknięcia zakładów z powodu zawleczenia na ich teren koronawirusa. 
 
 
 Działania kontrolne prowadzone
są ze szczególnym zachowaniem zasad higieny i ograniczeniem liczby osób, z
którymi inspektorzy mają bezpośredni kontakt oraz ograniczają się do kontroli
niezbędnych, takich jak np. kontrole graniczne. 
 
 
 W obecnych okolicznościach, w
obliczu globalnej pandemii, ruch towarowy środków spożywczych nadal trwa i musi
mieć zapewnioną ciągłość. Łańcuch dostaw żywności musi tak funkcjonować by
konsument miał pewność, że żywność, którą nabywa jest bezpieczna, nie jest
zafałszowana i spełnia wszelkie wymogi prawa żywnościowego.” 
 
 Źródło: GIJHARS
  
 
 
 pełna lista aktualności 
    	 |