Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace Komisji Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych
Trwają prace Grupy Roboczej Komisji Europejskiej nad przeniesieniem obowiązujących warunków stosowania substancji dodatkowych do nowego Systemu Kategoryzacji Środków Spożywczych.

Opracowywany dokument Komisji Europejskiej stanie się załącznikiem nr II  rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Aktualny projekt przewiduje 17 grup środków spożywczych, do których zostaną przypisane substancje dodatkowe wraz z dopuszczalnymi poziomami stosowania. Nowa kategoryzacja ma ujednolicić dotychczasowe grupy żywności zawarte w kilku dyrektywach dotyczących substancji dodatkowych.

Załącznik nr II rozporządzenia 1333/2008, czyli wykaz dozwolonych substancji dodatkowych zostanie przyjęty zgodnie z procedurą komitologii bez udziału Parlamentu Europejskiego i Rady, spodziewany termin to początek przyszłego roku. Aktualnie wprowadzane zmiany w Dyrektywach o substancjach dodatkowych zostaną również włączone do załącznika II rozporządzenia 1333/2008. Docelowo mają obowiązywać wyłącznie przepisy pakietu unijnych rozporządzeń o dodatkach, bez możliwości ustalania na poziomie krajowym odstępstw, tak jak to ma miejsce obecnie. Czyli kraje członkowskie nie będą mogły tworzyć lokalnych przepisów dotyczących stosowania dodatków do żywności (substancji dodatkowych, aromatów, enzymów). Stracą też moc dotychczasowe tego typu przepisy.
PFPŻ ZP uczestniczy w procesie konsultacji społecznych opracowywanego dokumentu KE.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij