Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
- Do tej pory nie ukazały się badania naukowe, które wskazywałyby na pozytywne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych. Natomiast wiele osób taką dietę stosuje z powodu mody kreowanej przez media - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018.

Dr Świąder przyznaje, że konieczność stosowania diety eliminacyjnej występuje jedynie u 6-8% konsumentów.


- Problem glutenu i jego toksyczności dotyka osoby chore na celiakię, alergie pokarmowe oraz nadwrażliwość na gluten i pszenicę. Na celiakię cierpi 1 proc. światowej populacji i 1 proc. mieszkańców Polski. Z kolei problem nadwrażliwości pokarmowych dotyka ok. 6 proc. populacji. Czyli tak naprawdę mamy ok. 6-8 proc. osób, które wymagają stosowania diety eliminacyjnej, polegającej na wykluczeniu produktów z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa nieznanego pochodzenia oraz przetworów z ich udziałem – dodała.


Więcej informacji: Portalspożywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij