Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wołowina próbuje sforsować Wielki Mur
Komisja Europejska naciska na Chiny, by otworzyły rynek wołowiny. To ogromna szansa dla naszych firm, które nie mogą liczyć na silne wsparcie polskiego rządu - informuje Rzeczpospolita.

W przyszłym tygodniu Bruksela przeprowadzi ofensywę dyplomatyczną w Chinach. Misji europejskich producentów żywności na najwyższym unijnym szczeblu przewodzi Phil Hogan, komisarz UE ds. rolnictwa. Celem wyjazdu jest otwarcie Chin na europejską wołowinę. Dla Polski to ogromna szansa, bo eksportujemy blisko 90 proc. tego mięsa.

Przedstawiciele polskich firm z tej branży również wybierają się w podróż z komisarzem Hoganem. Dla nas to budowanie zupełnie nowych szans i zupełnie nowy rynek, długo niedostępny z powodu choroby wściekłych krów. – Jedziemy z komisarzem Hoganem, ponieważ tym razem otwarcie chińskiego rynku wołowiny jest jednym z unijnych priorytetów – mówi „Rzeczpospolitej" Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Chiny są największym importerem wołowiny na świecie, dynamicznie ten handel rozwijają. 

Więcej informacji: Rzeczpospolita.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij