Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polscy eksporterzy żywności zdobywają egzotyczne rynki
Polscy eksporterzy żywności coraz śmielej sprzedają swoje produkty na egzotycznych do tej pory rynkach - wynika z analizy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

I tak największy wzrost wartości eksportu w ciągu trzech kwartałów tego roku w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego odnotowano w handlu z Nigerią. Sprzedaż do tego państwa wzrosła 3-krotnie, osiągając poziom 33,7 mln euro. A to głównie z powodu znaczącego eksportu pszenicy.


Sprzedaż dużej partii pszenicy przyczyniła się również do wzrostu wartości polskiego eksportu m.in. do RPA i Arabii Saudyjskiej.


W efekcie, łączna wartość sprzedanych towarów rolno-spożywczych do RPA wzrosła o 62 proc. i wyniosła 51 mln euro, natomiast do Arabii Saudyjskiej wzrosła o 40 proc. i wyniosła ponad 258 mln euro.


Z kolei wzrost sprzedaży cukru do Gruzji spowodował, że wartość eksportu do tego kraju wzrosła prawie 2-krotnie.


Natomiast większy eksport puchu do Tajwanu przyniósł również ponad dwukrotny wzrost eksportu do tego kraju.


W przypadku Australii, za sprawą większego eksportu papierosów odnotowano wzrost sprzedaży z 27 mln euro do 48 mln euro, czyli o 75 proc.


Zwraca uwagę również wzrost wartości eksportu do Hongkongu o 48 proc. do 128 mln euro, co wynikało z większej sprzedaży mięsa wieprzowego i podrobów jadalnych.

 

PAP



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij