Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W sierpniu żywność na świecie znów podrożała
Po lipcowym spadku, w sierpniu podrożały artykuły mleczarskie, oleje i cukier - podaje Polska Agencja Prasowa. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o prawie 7 procent. Jest to najwyższy poziom od 15 miesięcy.

W sierpniu mocno straciły zboża, najwięcej zyskały zaś produkty z mleka. Indeks zbóż spadł o 3 proc. i był znacznie niższy niż przed rokiem. Powodem była duża podaż pszenicy i kukurydzy m.in. na skutek bardziej korzystnych niż wcześniej zakładano warunków pogodowych do produkcji w kluczowych regionach USA.


Ceny pszenicy także spadały m.in. z powodu wysokich zbiorów na półkuli północnej. Globalne ceny ryżu również zmniejszyły się w stosunku do ich poziomu z lipca. Wpływ na to miał ograniczony popyt w połączeniu z perspektywami dużej dostępności w związku ze zbliżającymi się zbiorami.


Ceny artykułów mleczarskich wzrosły aż o 8,6 proc., drożał cały asortyment, najwięcej sery, masło i mleko w proszku, z powodu mniejszej produkcji w UE, mniejszej podaż z Oceanii i dzięki rosnącemu popytowi w Chinach.


Indeks mięsa - wzrósł o 0,3 proc., podrożały wszystkie gatunki mięsa z wyjątkiem wołowiny. Przyczyną są ograniczone dostawy wieprzowiny w UE i mięsa owczego w Oceanii. Z kolei ceny drobiu zwyżkują na skutek wzmożonego popytu na to mięso z krajów azjatyckich. Tymczasem ożywienie produkcji mięsa wołowego w USA ograniczyło zamówienia na dostawy zewnętrzne, co przyczyniło się do spadku globalnych cen tego rodzaju mięsa.


Indeks olejów zyskał 7,4 proc. ze względu na mocy wzrost ceny oleju palmowego z powodu mniejszej produkcji w Malezji i niewystarczające globalne zapasy. Zbiegło się to ze wzrostem popytu na ten olej generowanym przez Chiny, Indie oraz Unię.


Indeks cukru FAO wzrósł w sierpniu o 2,5 proc. do 285,6 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 75,1 proc. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami. Indeks jest obecnie najwyższy od października 2012 roku. Według ekspertów odzwierciedla on przede wszystkim dalsze umacnianie się waluty brazylijskiej  w stosunku do amerykańskiego dolara.


Silniejszy real przyczynia się do ograniczania eksportu cukru z Brazylii, gdyż producenci bardziej preferują przetwarzanie trzciny cukrowej na etanol i lokalną sprzedaż.


PFPZ/pap/ksem/



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij