Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Inauguracyjne posiedzenie Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie
Z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela oraz podsekretarza stanu Rafała Romanowskiego odbyło się dziś inauguracyjne posiedzenie Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie.

Jest to organ pomocniczy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rada została powołana w celu stworzenia płaszczyzny do dialogu pomiędzy Ministrem Rolnictwa a organizacjami działającymi w środowisku rolniczym.


W jej skład wchodzą przedstawiciele branżowych organizacji sektora rolno-spożywczego - m.in. PFPŻ ZP, związków zawodowych rolników indywidualnych i społeczno-zawodowych organizacji rolników oraz samorządu rolniczego.


Podczas posiedzenia przedstawicielom organizacji członkowskich wręczone zostały Akty powołania do Rady.


Głównym punktem dzisiejszego spotkania było wyłonienie kandydatów na funkcję przewodniczącego Rady oraz dwóch jego zastępców.


W wyniku głosowania największą liczbę głosów ważnych na funkcję przewodniczącego Rady otrzymał Jerzy Wierzbicki, reprezentujący Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Na funkcję zastępców przewodniczącego Rady największą liczbę głosów otrzymali: Agnieszka Maliszewska, reprezentująca Polską Izbę Mleka oraz Adam Stępień, reprezentujący Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. W konsekwencji tych wyborów Rada wnioskuje do Ministra o powołanie na w/w funkcje.


Przedstawiciele Rady zadeklarowali również chęć uczestnictwa w pracach powołanych eksperckich zespołów zadaniowych.


MRiRW, PFPŻ ZP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij