Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jak dokonać wyboru wody? Która jest dobra?
Prawidłowa odpowiedź – każda, jednak zależy dla kogo i do jakiego zastosowania.

Wody mineralne charakteryzują się stałym składem i w zależności od zawartości składników mineralnych mogą być odpowiednie do codziennego spożywania lub posiadać szczególne właściwości zdrowotne (w przypadku wysokiej mineralizacji).


Pod względem zawartości rozpuszczonych składników, naturalne wody mineralne dzieli się na 4 grupy:

  • wody bardzo niskozmineralizowane zawierające w litrze poniżej 50 mg rozpuszczonych składników mineralnych oraz
  • wody niskozmineralizowane zawierające w 1l 50–500 mg rozpuszczonych składników mineralnych charakteryzują się neutralnym smakiem, często niską zawartością sodu, odpowiednie do codziennego spożycia dla wszystkich,
  • wody średniozmineralizowane zawierające w 1l od 500 do 1500 mg tych składników. Mają bardziej wyrazisty smak i specyficzne właściwości np. mogą być źródłem składników mineralnych np. wapnia, magnezu, potasu,
  • wody wysokozmineralizowane o ogólnej mineralizacji powyżej 1500 mg rozpuszczonych składników mineralnych w 1l. Naturalne wody mineralne wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l) odpowiadają na konkretne potrzeby zdrowotne i nie nadają się do stałego spożycia w większych ilościach.

W oznakowaniu naturalnych wód mineralnych producenci zamieszczają dodatkowe informacje odnoszące się do specyficznych właściwości poszczególnych wód, które umożliwiają konsumentom odpowiednie stosowanie tych płynów w codziennej diecie. Informacje te dotyczą m.in. zawartości poszczególnych jonów (wodorowęglany, siarczany, chlorki, wapń, magnez, fluorki, żelazo, sód) oraz obejmują stwierdzenia dotyczące działania na organizm: np. może działać przeczyszczająco, może działać moczopędnie, odpowiednia dla diety ubogiej w sód czy odpowiednia dla przegotowania żywności dla niemowląt.


Woda źródlana nie zawiera w większej ilości składników, które przez niektóre osoby muszą być limitowane w diecie (jak sód, chlorki czy jodki), dlatego jest odpowiednia do stałego stosowania, na co dzień, bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia.


Woda stołowa powstaje przez dodanie składników mineralnych lub wody o wysokiej mineralizacji do wody źródlanej lub mineralnej niskozmineralizowanej. Wody stołowe przeznaczone są głównie dla osób pracujących w uciążliwych warunkach termicznych oraz sportowców.


Dla większość (zdrowych) osób kwestia wysycenia wód dwutlenkiem wody nie ma zdrowotnego znaczenia. Jednak picia wody gazowanej powinny unikać osoby z  problemami gastrycznymi, mające kłopoty z  krtanią czy cierpiące na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POCHP), kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz małe dzieci.


Więcej info: wodainapoje.pl 


woda male

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij