Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kierownictwo resortu rolnictwa już w pełnym składzie
Na stanowisko sekretarza stanu w ministerstwie rolnictwa został powołany poseł Zbigniew Babalski. Tym samym została zakończona procedura formowania kierownictwa resortu rolnictwa - poinformował we wtorek zespól prasowy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Akt powołania wręczył Zbigniewowi Babalskiemu we wtorek minister Krzysztof Jurgiel.


62-letni Babalski jest posłem na Sejm VI, VII i VIII kadencji.


Ukończył studia na Wydziale Rolnym Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (z tytułem zawodowym inżyniera rolnika) w 1984 r. oraz w Instytucie Oświaty Rolniczej ART z tytułem zawodowym magistra w 1986 r. Odbył podyplomowe studia w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Olsztynie z zakresu zarządzania i organizacji oświatą.


Od 1980 r. należy do NSZZ "Solidarność". Działał w Ruchu Społecznym AWS, następnie przystąpił do Prawa i Sprawiedliwości.


Od 1994 r. do 1998 r. był radnym i burmistrzem Ostródy. W latach 1998 - 2001 pełnił funkcję wojewody olsztyńskiego. Pracował następnie jako zastępca dyrektora oddziału terenowego Agencji Nieruchomości Rolnych. W latach 2006-2007 ponownie zasiadał w sejmiku. Od 2007 r. jest posłem.


W wyborach parlamentarnych w 2015 r. został ponownie wybrany do Sejmu z listy PiS. Otrzymał ponad 11,6 tys. głosów.


Obecnie w skład resortu rolnictwa wchodzi: dwóch sekretarzy stanu - Zbigniew Babalski i Jacek Bogucki oraz trzech podsekretarzy stanu - Ewa Lech, Rafał Romanowski i Ryszard Zarudzki.


Źródło: PAP 1.12.2015

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij