Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prognozy FAO światowej produkcji, spożycia i handlu mięsem w 2015 r.
Według raportu FAO z października br., w 2015 r. światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,1% do 318,8 mln ton. Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego (o 1,5%) oraz wieprzowego (o 1,3%).

Wzrost produkcji mięsa wołowego, a także owczego i koziego będzie dużo skromniejszy i wyniesie odpowiednio 0,3% oraz 0,9%. Największe wzrosty produkcji odnotują kraje UE, Stany Zjednoczone oraz Rosja. W 2015 r. do światowego handlu trafi łącznie 30,5 mln ton mięsa (9,6% produkcji), tj. o 0,6% mniej niż w 2014 r. Zwiększy się jedynie handel mięsem wołowym (+0,5%), spadnie zaś wszystkimi pozostałymi gatunkami mięsa. Najwięcej do światowego handlu trafi mięsa drobiowego (12,6 mln ton), a ponadto wołowiny (9,7 mln ton), wieprzowiny (7,0 mln ton) oraz mięsa owczego i koziego (1,0 mln ton). Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,1% do 317,7 mln ton, natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 43,4 kg/osobę (wzrost o 0,1%). Spożycie ogółem mięsa w krajach rozwijających się zwiększy się o 0,6% do 200,2 mln ton, natomiast w krajach rozwiniętych wzrośnie o 1,9% do 117,5 mln ton.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO Food Ootlook, październik 2014 r.



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij