Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polska może skorzystać na globalnym deficycie kawy i stać się liderem rynku kawy zbożowej
Do 2030 roku może nastąpić wzrost konsumpcji kawy z 144 milionów do 200 milionów worków. Jednak jeśli zmiany klimatyczne w Brazylii będą postępować, może jej zabraknąć. Polska może obrócić tę sytuację na swoją korzyść i stać się największym dostawcą kawy zbożowej na świecie - podaje serwis mondaynews.pl.

– Bardzo złe warunki klimatyczne i niska cena kawy nie zachęcają producentów do rozwoju jej uprawy. Trzeba będzie szukać substytutów. Możemy dać szansę naszej gospodarce oraz polskiemu rolnictwu i skupić się na produkcji kawy zbożowej, która w jakimś stopniu jest alternatywą dla tradycyjnej robusty czy kawy arabica - mówi w rozmowie z serwisem agencyjnym MondayNews Wojciech Styburski z Polskiego Centrum Innowacji Rolnych.


Polska należy do czołówki krajów pod względem produkcji kawy zbożowej na świecie. Od 2005 roku nastąpił jej wzrost w naszym kraju o 70 proc. Wynika to ze zwiększonego jej spożycia przez konsumentów, którzy są coraz bardziej świadomi jej prozdrowotnych walorów. Obecnie 55 proc. jej produkcji przeznaczone jest na spożycie wewnętrzne w Polsce, pozostała jej część, czyli 45 proc., jest eksportowana poza granice kraju.


Więcej na: Mondaynews.pl 16.10.2015



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij