Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jest szansa na otwarcie Japonii dla polskiej wieprzowiny
Jest szansa na otwarcie japońskiego rynku dla polskiej wieprzowiny - uważa wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Kazimierz Plocke. Jak podkreślił, taka decyzja może zapaść już w najbliższych tygodniach.

Plocke towarzyszył prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu w dwudniowej wizycie w Japonii.


Tokio nałożyło embargo na eksport polskiej wieprzowiny po wystąpieniu w naszym kraju przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF).


O eksporcie wieprzowiny wiceszef resortu rolnictwa rozmawiał z japońskimi ministrami rolnictwa oraz gospodarki, przemysłu i handlu. "Rozmawialiśmy, co możemy zrobić, by przyspieszyć decyzję, która otworzy rynek japoński dla wieprzowiny z Polski" - powiedział Plocke.


Jak zaznaczył, także premier Japonii Shinzo Abe ma zaangażować się w przyspieszenie decyzji, umożliwiającej otwarcie japońskiego rynku. "Myślę, że jest to kwestia najbliższych tygodni" - mówił wiceminister.


Plocke podkreślił też, że mamy "zielone światło jeśli chodzi o eksport polskich produktów ekologicznych". "Będziemy zachęcać polskich wytwórców do eksportowania do Japonii" - dodał wiceminister rolnictwa.


(Źródło: PAP 28.02.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij