Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prof. Hausner: Rosyjskie sankcje mogą dotknąć prawie 80 proc. polskiego eksportu żywności
Rosyjskie sankcje mogą dotknąć blisko 80 proc. całkowitego eksportu żywności z Polski o wartości szacowanej przez Eurostat na ok. 840 mln euro rocznie – ocenia prof. Jerzy Hausner w Raporcie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości i Małopolskiej Szkoły Administracji Publicznej w ramach projektu "Instrument Szybkiego Reagowania".

- Sektor żywnościowy w Polsce to prawdziwa historia sukcesu. Według danych z 2013 roku Polska stała się szóstym producentem żywności na świecie, z dodatnim saldem obrotów na poziomie prawie 6 mld Euro. Rok 2014 był jednak dla branży szkołą przetrwania. Polskie przedsiębiorstwa szczególnie ucierpiały z powodu rosyjskiej odpowiedzi na europejskie sankcje nałożone na Moskwę wskutek kryzysu ukraińskiego - ocenia sytuację sektora Bartosz Kwiatkowski, członek panelu interpretacyjnego w projekcie Instrument Szybkiego Reagowania. 

Branża straciła w ostatnich miesiącach więcej niż inne gałęzie polskiej gospodarki. Dodatkowym ciosem w ostatnich miesiącach było wykrycie przypadków afrykańskiego pomoru świń, co doprowadziło do czasowego zamknięcia przed polską wieprzowiną wielkich rynków azjatyckich. 

Głównymi czynnikami ryzyka dla branży spożywczej są wydarzenia zewnętrzne, trudne do przewidzenia. - O ile obecnie wartość handlu z Rosją zmniejszyła się o ok. 12 proc,. o tyle skutki dla przemysłu spożywczego są znacząco większe. Największą część polskiego eksportu żywności do Rosji stanowią owoce i warzywa - dla tej branży Rosja jest największym partnerem handlowym z przeszło 40 proc. udziałem w całkowitej wartości eksportu. W 2013 roku wartość eksportu owoców, głównie twardych, do Rosji przekroczyła 340 mln euro, co stanowiło 1/3 całego polskiego eksportu żywności - podkreśla prof. Jerzy Hausner kierujący pracami zespołu ekspertów ISR.

(Źródło: Portalspożywczy.pl)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij