Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – zielone światło dla poprawy jakości oliwy z oliwek
Dnia 26 listopada br. na spotkaniu Komitetu Zarządzającego ds. Oliwy z Oliwek kraje członkowskie dały zielone światło dla zmiany standardów marketingowych oliwy z oliwek, w tym nowych wymagań dotyczących oznakowania (zmiana rozporządzenia 29/2012 w sprawie norm handlowych dla oliwy z oliwek).

Podczas głosowania wszystkie kraje członkowskie głosowały za, natomiast Niemcy, Estonia, Łotwa, Węgry, Austria i Szwecja wstrzymały się od głosu. W maju br. Komisja wycofała się z kontrowersyjnego planu zakazu użycia opakowań wielokrotnego użytku dla oliwy w gastronomii (co miało obowiązywać od stycznia 2014 roku), wbrew poparciu 15 państw oraz sprzeciwie głównie państw północnej Europy nie produkujących oliwy. W ramach „Planu Działania” dla sektora oliwy z oliwek Komisja poprawi standardy oliwy na rynku europejskim oraz globalnym dążąc do eliminacji fałszerstw oraz poprawy jakości. Przewiduje się poszerzenie opisu produktu na oznakowaniu w tym informacje o optymalnych warunkach przechowywania (chłodne i zaciemnione pomieszczenie). Plan zawiera postanowienie, aby producenci mogli dobrowolnie wskazać rok zbiorów oliwek, jeśli 100% oliwy oznakowanej pochodzi z tego samego zbioru. Kraje członkowskie będą zobligowane do weryfikacji przepisów oznakowania czy są właściwie stosowane. Zmiany mają wejść w życie od połowy grudnia 2014 roku z okresem przejściowym dla wyczerpania obecnych zapasów.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 88-13


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij