Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Powołano Zespół ds. nadużyć w produkcji żywności
W ramach Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Konsumentów powołano nowy zespół ds. nadużyć w produkcji żywności, który wzmocni komunikację pomiędzy Komisją a państwami członkowskimi.

Według komisarza ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Tonio Borga, jest to odpowiedź na niedawny skandal dotyczący wykrycia koniny w produktach z wołowiny w kilku krajach europejskich. Borg podkreślił, że nowy mechanizm będzie podobny do istniejącego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF). Będzie miał jednak szersze uprawnienia w sprawach dotyczących fałszowania żywności. RASFF został użyty do wymiany informacji w czasie skandalu z mięsem końskim, ale jego uprawnienia są ograniczone chyba, że zagrożone jest bezpieczeństwo zdrowia ludzi.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij