Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE: mączki mięsno-kostne dla ryb będą stosowane od 1 czerwca 2013 roku
Dnia 16 stycznia br. Komisja Rozporządzeniem WE/56/2013 zmieniła załączniki I i IV do
rozporządzenia PE i Rady WE/999/2001 ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (dot. zapobiegania BSE).


W załączniku IV skreślono zakaz karmienia zwierząt akwakultury przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od zwierząt innych niż przeżuwacze. Jeszcze w połowie 2012 roku państwa członkowskie Unii dały zielone światło dla stosowania białek zwierzęcych – PAP (processed animal proteins) w skarmianiu ryb. Wcześniej, w marcu zeszłego roku Komisja zapowiedziała krok w kierunku ograniczenia zawieszenia zakazu stosowania białek zwierzęcych – PAP w paszach do zgody na stosowanie jedynie w paszy dla ryb. Od opublikowania Mapy Drogowej II BSE w lipcu 2010 roku to pierwszy konkretny krok w reintrodukcji użycia mączek zwierzęcych w paszach. Rozporządzenie wchodzi w życie 1 czerwca 2013 roku.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU na podst.: Dziennik Urzędowy KE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij