Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowy produkt na unijnej liście nazw chronionych
W rozporządzeniu nr 925/2012 z dnia 8 października br. ukazał się nowy produkt zatwierdzony przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne – Pimiento de Fresno – Benavente – hiszpańska słodka papryka przeznaczona do spożycia w stanie świeżym (nieprzetworzonym).

Obszar produkcji rolnej znajduje się w północno-zachodniej części wspólnoty autonomicznej Kastylia i León. W jej skład wchodzą 33 gminy z południowo-wschodniej części prowincji León, 55 gmin z północnej części prowincji Zamora i jedna gmina z prowincji Valladolid.

 

Obszar ten charakteryzuje się rozległymi dolinami, na których znajdują się sztucznie nawadniane pola uprawne o powierzchni 2 769 km². Papryka z Fresno-Benavente należy do typu morrón, dużego, o masie jednostkowej przekraczającej 300 g, o prostokątnym, raczej wydłużonym kształcie. Jej minimalna szerokość wynosi 10 cm, grubość miąższu ma ponad 8 mm, a papryka ma od 3 do 5 gniazd nasiennych. Jest bardzo soczysta, a jej skórka nie jest bardzo twarda. Po osiągnięciu dojrzałości owoc ma czerwony kolor, smak warzywa jest średnio łagodny, niezbyt gorzki i pozbawiony ostrości.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij