Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Grupa parlamentarzystów domaga się unijnego zakazu dla foie gras
W dniu 18 października br. grupa ośmiu posłów do Parlamentu Europejskiego przyłączyła się do pięciu europejskich organizacji obrońców praw zwierząt w apelu o wprowadzenie w całej UE zakazu produkcji i sprzedaży pasztetu z otłuszczonych wątróbek gęsi i kaczek – foie gras.

W grupie posłów znalazł się również przedstawiciel francuskiej Partii Zielonych.

 

Przymusowy tucz drobiu w celu otłuszczenia wątroby, z której produkowany jest pasztet, jest w 22 państwach UE zabroniony jako niehumanitarny. Podobne zakazy obowiązują również w Argentynie, Izraelu, Turcji, Szwajcarii, a od 1 lipca br. również w amerykańskim stanie Kalifornia, gdzie zabroniona jest również sprzedaż tego rarytasu. W pozostałych 5 państwach unijnych –- Francji, Belgii, Bułgarii, Hiszpanii i na Węgrzech nadal produkuje się foie gras. UE nie wprowadziła również jak dotąd zakazu sprzedaży ani importu tego delikatesu. Największym światowym producentem i eksporterem foie gras jest Francja. Produkcja pasztetu daje we Francji zatrudnienie dla 35 tys. osób. Drugim w UE producentem jest Bułgaria, zatrudniająca 5 tys. osób. Oba kraje są mocno zaniepokojone propozycją wprowadzenia unijnego zakazu.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. TheParliament.com, ThePoultrySite z dn. 23.10.12


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij