Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W sezonie 11/12 produkcja cukru wzrosła o 27 proc.
W sezonie 2011/12 produkcja cukru białego wzrosła o 27 proc. rdr i wyniosła 1.859 tys. ton - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut oczekuje, ceny tłuszczów roślinnych do końca 2012 r. będą wzrastać.

"W sezonie 2011/2012 produkcja cukru białego w Polsce wyniosła 1.859 tys. t i była o 27 proc. większa niż w sezonie poprzednim" - napisano w raporcie.

"Głównym powodem wzrostu produkcji były bardzo korzystne warunki pogodowe w okresie wegetacji buraków cukrowych i kampanii cukrowniczej, które przyczyniły się do wzrostu plonów i poprawy jakości surowca. Istotną rolę odegrały także pozytywne efekty restrukturyzacji i modernizacji podmiotów sektora" - dodano.

Instytut informuje również, że zużycie cukru w Polsce wykazuje lekką tendencję spadkową przy wyraźnych zmianach w strukturze spożycia.


(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij