Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż spadają
Po obserwowanej w marcu 2012 roku względnej stabilizacji indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, w kwietniu bieżącego roku odnotowano jego zniżkę, kolejny spadek nastąpił w maju - informuje FAMMU/FAPA.

Zaistniałe zjawisko związane jest z tym, że w ubiegłym miesiącu odnotowano znaczne spadki cen przetworów mlecznych (-12%), cukru (-9%) oraz produktów oleistych (-6,8%). Nieco mniej dynamicznie zniżkowały ceny zbóż (niespełna -1%). Spadki zaobserwowano nawet w przypadku cen artykułów mięsnych, które miesiąc wcześniej osiągnęły rekordowy poziom (180 punktów). Światowe zniżki cen żywności tłumaczone są dużą dostępnością produktów, niepewną sytuacją ekonomiczną i umacniającym się kursem dolara amerykańskiego.

W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 203,9 punktów, (213 w kwietniu 2012 r.) i był o 12% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 231,6 punktów. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w analizowanym okresie odnotował kolejny spadek w maju osiągnął poziom 164,1 punktów. Zniżka była przede wszystkim następstwem malejących cen serów i masła, w mniejszym stopniu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), podczas gdy ceny proszku pełnotłustego nieznacznie wzrosły, ze względu na malejące zasoby tego produktu w Europie. Obserwowany spadkowy trend światowych cen artykułów mleczarskich odzwierciedla znaczny wzrost produkcji, zwłaszcza w Oceanii i Ameryce Południowej, ale także w Azji i Europie.

Na uwagę zasługuje również fakt, że odnotowana w maju wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO jest najniższa od października 2009 r. Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij